GORI OD 'KOCKASTIH'

Najveća razočaranja eurokvalifikacija

14.10.2011 u 09:30

Bionic
Reading

Goruća tema hrvatskog nogometa u posljednjem tjednu loša je predstava protiv Grčke, razočarenje zbog propuštenog direktnog plasmana, kao i pitanje može li Slaven Bilić odvesti momčad do Eura. Ako je to ikakva utjeha, Hrvatska reprezentacija niti je jedina niti je najviše podbacila tijekom kvalifikacija za Euro

Ima i gorih! Predvođena iznimno jakim reprezentacijama Srbije i Belgije, hrvatskih suparnika u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ova je lista sačinjena od nacija čiji nogometni navijači na kraju aktualnog kvalifikacijskog ciklusa nemaju puno dobroga reći igračima i izborniku. Riječ je o zemljama koje nisu uspjele dostići ni dodatne kvalifikacije te su izgubile svaku šansu za mogućnost kvalifikacije na Europsko prvenstvo 2012, a na papiru imaju sasvim solidnu, pa čak i vrlo dobru igračku postavu.

Bugarska, Grupa G
Učinak: 5 bodova, gol-razlika 3:13
Najbolja utakmica: Wales - Bugarska 0:1
Najgora utakmica: Bugarska - Engleska 0:3
Davno su prošli dani kada je bugarska reprezentacija bila sačinjena od internacionalnih klasa kakve su bili Stoičkov, Kostadinov ili Ivanov. Iako više nisu favoriti i teško mogu proći skupinu neovisno o kvaliteti protivnika, učinak od samo pet bodova sramota je i za ovakvu bugarsku reprezentaciju. Tijekom ciklusa na klupi su sjedila čak tri izbornika (uključujući i Matthäusa), ali nijedan nije uspio postići pozitivan pomak u igri. Očito je da problem leži u kompletnoj nacionalnoj nogometnoj organizaciji, s kojom su godinama u zavadi najbolji igrači i kojoj su očito potrebne korjenite promjene.

Slovenija, Grupa C

Učinak: 14 bodova, gol-razlika 11:7
Najbolja utakmica: Estonija - Slovenija 0:1
Najgora utakmica: Slovenija - Sj. Irska 0:1
Ako zanemarimo utakmice protiv Farskih Otoka, tijekom kojih su Slovenci uspjeli postići sedam pogodaka, ostaje činjenica da su protiv jačih suparnika upisali samo četiri gola. Nevjerojatna napadačka jalovost rezultirala je trima domaćim porazima, od kojih su posebno bolni oni protiv Estonije i Sjeverne Irske, protivnika koji nisu ni blizu kvalitete kakve je Italija, protiv koje je poraz donekle bio i razumljiv. Ipak, u novoj generaciji Slovenci imaju vrlo talentirane igrače kakvi su Iličič, Bačinovič ili Matavž, koji bi, uz fenomenalnog Handanovića, trebali garantirati bolji učinak u novom kvalifikacijskom ciklusu.

Slovačka, Grupa B
Učinak: 15 bodova, gol-razlika 7:10
Najbolja utakmica: Rusija - Slovačka 0:1
Najgora utakmica: Slovačka - Armenija 0:4
Početak je bio i više nego dobar, s obzirom na to da su u prvoj utakmici slavili na gostovanju u Moskvi, pa se činilo da se nastavlja dobra serija rezultata započeta tijekom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. No, u zadnja se tri kola reprezentacije Slovačke naprosto raspala. Umjesto očekivane domaće pobjede protiv Armenije koja bi donijela utakmicu protiv Rusije za prvo mjesto, uslijedio je nevjerojatan poraz rezultatom 0:4, od kojeg se Slovaci nisu uspjeli oporaviti. Glavni razlog neuspjeha iznimno je sterilna napadačka igra, kojoj su glavni uzrok učestale ozljede prvog slovačkog topnika Roberta Vitteka.

Švicarska, Grupa G
Učinak: 11 bodova, gol-razlika 11:10
Najbolja utakmica: Engleska - Švicarska 2:2
Najgora utakmica: Wales - Švicarska 2:0
Jedina momčad koja je tijekom prošlog Svjetskog prvenstva slavila protiv aktualnih svjetskih prvaka našla se u teškoj situaciji jer je minimalno očekivala plasman u dodatne kvalifikacije. Ipak, spori početak obilježen domaćim porazom protiv Engleske i gostujućim protiv Crne gore bilo je teško kasnije nadoknaditi, iako su Švicarci pružili nekoliko sjajnih partija. Ipak, riječ je o reprezentaciji pred kojom je nedvojbeno svijetla budućnost ako se uzme u obzir da su aktualni europski U-21 viceprvaci, koji u svojim redovima imaju čitavu generaciju sjajnih mladih igrača (kosovskog porijekla) koje predvodi Xherdan Shakiri.

Belgija, Grupa A
Učinak: 15 bodova, gol-razlika 21:15
Najbolja utakmica: Belgija - Azerbajdžan 4:1
Najgora utakmica: Njemačka - Belgija 3:1
Igrački najkvalitetnija i najkompletnija momčad ove liste propustila je dodatne kvalifikacije na račun nezrelosti i igračke naivnosti, iako je sačinjena od igrača iz najboljih europskih klubova. No, očito je da kao momčad još nisu sazreli jer bi redovito propustili upisati pobjedu u utakmicama gdje su bili daleko nadmoćniji (protiv Turske i Austrije kod kuće), ali i uspjeli upisati poraz kada su igrački ravnopravni (kod kuće protiv Njemačke i u gostima protiv Turske). Na žalost naše reprezentacije, čini se da bi mogli momčadski stasati upravo tijekom predstojećih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Srbija, Grupa C
Učinak: 15 bodova, gol-razlika 13:12
Najbolja utakmica: Sj. Irska - Srbija 0:1
Najgora utakmica: Srbija - Estonija 1:3
U posljednja su dva kola, kod kuće protiv Italije i u gostima protiv Slovenije propustili dvije prilike kako bi osigurali dodatne kvalifikacije, pa se lako može reći da ih nisu ni zaslužili. Iako imaju jednu od najboljih svjetskih obrana (Ivanović, Vidić, Subotić, Kolarov), imali su prevelikih problema na poziciji golmana i centralnog napadača, koje su ih i koštale boljeg plasmana. Sve se najjasnije vidjelo u posljednjem porazu 1:0 protiv Slovenije, tijekom kojeg je vratar primio gol gotovo sa sredine igralište, baš kao što je i odlučujući jedanaesterac koji bi ih vratio u utakmicu, u nedostatku boljih i hrabrijih, morao pucati Nemanja Vidić.