NEPONOVLJIVA PRIČA

Najbolji igrač Barce igrao za tri države

27.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Nitko nije imao turbulentnu nogometnu karijeru kao Ladislav Kubala, Mađar slovačkog porijekla koji je najbolje dane dao Španjolskoj, a nastupao je i za Kataloniju

Sudbina se sredinom prošlog stoljeća poigrala s mnogim nogometnim velikanima, ali Laszlo Ladislav Laci Kubala izbjegao je sve zamke i dočekao mirnu mirovinu kao legenda Barcelone.

Kada je imao 19 godina Kubala je s obitelji, navodno kako bi izbjegao vojnu obvezu, otišao iz Ferencvaroša u Slovan iz Bratislave gdje je u dvije godine šest puta nastupio za Čehoslovačku i zabio tri gola. 1948. iz Slovana odlazi u Vasas, navodno ponovno bježeći od novačenja, i tri puta nastupa za Mađarsku. 1949. Mađari postaju komunistička zemlja i Kubala odlazi zauvijek.

Privremeno se skrasio u Pro Patriji, a upravo je u Italiji izbjegao najveću potencijalnu tragediju. Za vrijeme kratkog mandata na 'čizmi', gdje začudo nije nastupio za reprezentaciju, na reviju u Lisabon pozvao ga je tada slavni Torino. Kubala je pristao, ali je morao otkazati zbog bolesti sina. Avion s igračima Torina na tom se putovanju srušio i nitko iz te slavne generacije nije preživio.

Nemiran duh mađarskog Slovaka tjerao je dalje, a izuzetno su se zainteresirali i madridski Real i Barcelona. Katalonci su dobili utrku i 1951. doveli su igrača koji će obilježiti velik dio njihove slavne povijesti. U idućih deset godina kraj nikada jačeg Reala osvojili su četiri naslova prvaka (tri duple krune) i dva kupa velesajamskih gradova, a Kubala je zabio 196 službenih golova i prilikom stote obljetnice kluba navijači su ga izabrali za najvećeg klupskog igrača svih vremena. Posebno impresivna bila je njegova druga sezona u Barci kada ga je pokosila mononukleoza. Sezona je bila prekrižena, bilo je važno isključivo sačuvati karijeru mladog bisera. No neuništivi Kubala se vratio dva mjeseca prije kraja sezone i donio Barci naslov i kup. Malo je reći da je postao junakom.

Za Španjolsku je nastupio 19 puta, a tri je puta pokušao izboriti i nastup na SP-u. U tim ga je epizodama sretna zvijezda napustila i ostao je bez nastupa na mundijalima. 1954. su u doigravanju svladali Tursku 4:1, izgubili 0:1, a tadašnja priglupa pravila nisu u obzir uzimala gol-razliku. Na neutralnom terenu odigrali su 2:2 i odlučivao je novčić koji je bio naklonjen Turcima. Četiri godine kasnije presudio im je remi u Švicarskoj koji je na SP poslao Škote, a 1962. je napokon uspio izboriti nastup, no onda se ozlijedio i zajedno s Di Stefanom morao otkazati nastup.

Nastupio je za reprezentaciju Europe na Wembleyu gdje je zabio dva gola, a u četiri navrata oblačio je i dres Katalonije. Nitko nikada kao Laci Kubala. Nakon duge trenerske karijere umro je 2002. u 75. godini života.

Navijači Barce još uvijek obožavaju svog Lacija