Nakon priprema - prvenstvo

Najbolji hrvatski vaterpolisti stižu u Dubrovnik, ali nikome nije jasno zašto izbornik u borbi za Tokio nije pozvao živu legendu i jednog od najboljih na svijetu

05.06.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Bogat mjesec lipanj čeka hrvatski vaterpolo nakon prekida svih natjecanja zbog koronavirusa. Prvo će se u Dubrovniku 9. lipnja okupiti hrvatska muška vaterpolska reprezentacija, gdje će od 10. do 14. lipnja odraditi petodnevne pripreme, a nakon toga krajem lipnja nastavlja se hrvatsko vaterpolsko prvenstvo polufinalima doigravanja

S nestrpljenje m su reprezentativci trenirali i čekali vrlo važno okupljanje u Dubrovniku koje će ujedno biti uvod pred iskušenja koja ih očekuju u sljedećoj sezoni u kojoj je kao najvažnije natjecanje apostrofiran kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju koji će se igrati u Rotterdamu od 14. do 21. veljače sljedeće godine.

Podsjetimo, to će biti posljednja prilika hrvatskim vaterpolistima, osvajačima zlata i srebra s posljednjih dvaju Igara u Londonu i Rio de Janeiru, da izbore plasman u Tokio (moraju se naći među tri najbolje momčadi u Rotterdamu, op.a.)

'Planirali smo imati aktivnosti i ranije, ali za to nismo bili u mogućnosti', izjavio je izbornik Ivica Tucak koji je na pripreme u Dubrovniku pozvao 19 igrača, ali njima će nazočiti njih 18.

>> Projekt zbog kojeg su mladi Amerikanci i njihovi roditelji poludjeli za Dubrovnikom i otokom Šipanom: Ovo je raj na zemlji!

'Ante Vukičević zbog situacije koja je u Francuskoj neće doći na pripreme. On se nalazi u Marseilleu i nakon što bi proveo pet dana s nama po povratku tamo bi ponovno morao u 14-dnevnu izolaciju pa smo odlučili kako je bolje da ne dolazi.

Tucku će tako u Dubrovniku na raspolaganju biti Marko Bijač, Ivan Marcelić, Toni Popadić, Andro Bušlje, Marko Macan, Hrvoje Benić, Rino Burić, Josip Vrlić, Luka Lončar, Luka Lozina, Luka Bukić, Loren Fatović, Franko Lazić, Andrija Bašić, Javier Garcia, Maro Joković, Lovre Miloš i Ivan Buljubašić.

Mnoge poznavatelje vaterpola u Dubrovniku iznenadilo je što Tucak na popis nije stavio nekada najboljeg 'sidruna' Nikšu Dobuda koji je nakon odrađene 4-godišnje suspenzije pokazao u moćnom talijanskom Pro Reccu koliko je dominantan, a poznato je i kako je javno kazao da se nada pozivu u reprezentaciju što bi mu bila velika čast. Stoga je taj Tuckov potez mnoge iznenadio jer ovo je bila idealna prilika da se uvjeri može li 34-godišnji Dobud, koji fizički izgleda kao u najboljim danima, pomoći. Ipak je riječ o živoj legendi...

Očekivano, na popisu se od olimpijske 2016. godine, kada je kaznjen zbog nediscipline, ponovno nije našao niti Paulo Obradović koji je jedan od ključnih igrača dubrovačkog Juga. Mnogi poznavatelji vaterpola mišljenja su kako je zaslužio poziv svih ovih godina, ali...

Tijekom boravka u Dubrovniku Hrvatska će odigrati i prijateljsku utakmicu protiv Crne Gore 13. lipnja.

'Imam informacije kako bi od sljedećeg tjedna mogao biti dopušten dolazak gledatelja na utakmice, a kako ćemo mi igrati na otvorenom bazenu u Dubrovniku nadam se da će se protiv Crne Gore biti barem dio tribina popunjen', rekao je izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić.

Hrvatsko prvenstvo nastavlja se krajem lipnja, a igra se i regionalna Jadranska liga

Izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS) Perica Bukić u petak je predstavio kalendar natjecanja u ovoj godini prema kojemu bi se krajem lipnja dvobojima polufinala doigravanja nastavilo prvenstvo Hrvatska za vaterpoliste.

Polufinalni parovi bit će Jug AO - Mornar BS i Mladost - Jadran (ST).

'Za razliku od drugih sportova odlučili smo se nastaviti natjecanje tijekom ljeta jer smatramo kako je to važno i za naš sport, ali i za same igrače. Prvenstvo ćemo pokušati što je više moguće igrati na otvorenom, a nadamo se i uz prisustvo barem dijela gledatelja', kazao je Bukić.

Prvenstvo bi se nastavilo 24. lipnja, a najkasniji mogući završetak doigravanja bi bio 2. kolovoza. Usto je dogovoreno i održavanje završnog turnira četiri najbolje momčadi regionalne Jadranske lige koji bi se održao u Dubrovniku 11. i 12. srpnja. Na tom turniru bi trebali nastupiti Jug AO, Mladost, splitski Jadran i crnogorski predstavnik Jadran iz Herceg Novog.

'Čuli smo kako se i naši konkurenti vrlo ozbiljno pripremaju za izazove koji ih očekuju sljedeće godine, tu mislim na Srbiju, Crnu Goru, Grčku i Italiju, pa je i to jedan od razloga što ćemo nastaviti sezonu', dodao je Bukić.

Po završetku domaćeg prvenstva ponovno će se okupiti hrvatska reprezentacija, koja bi od 9. do 15. kolovoza trebala imati pripreme u Rijeci te odigrati prijateljsku utakmicu protiv Italije. U planu je i tjedan dana priprema u Šibeniku, od 23. kolovoza do 1. rujna tijekom kojih bi se trebao održati i pripremni turnir HEP kup na kojemu bi uz Hrvatsku trebale nastupiti reprezentacije Crne Gore, Italije i Grčke.

Priprema se i obilježavanje dostojnog oproštaja velikom hrvatskom treneru Ratku Rudiću. Za tu priliku bi se možda u rujnu trebala odigrati utakmica Hrvatske protiv Svijeta u kojoj bi Rudić bio izbornik Svijeta, ali za sada je oko te utakmice puno otvorenih pitanja.

'Još uvijek ne znamo bi li se ta utakmica igrala negdje na moru ili u Zagrebu, a s obzirom da želimo da to bude spektakl htjeli bismo da i tribine mogu biti pune tako da trenutačno ne možemo znati detalje', rekao je Bukić.