u nedjelju sve kreće

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić prebolio koronavirus i sada spreman čeka novu sezonu koja će zbog jednog detalja biti malo drugačija od ostalih

17.10.2020 u 14:00

Bionic
Reading

U nedjelju će u austrijskom Soeldenu najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić započeti novu sezonu Svjetskog kupa nastupom u veleslalomu, disciplini u kojoj je prošle sezone ostvario svoju prvu pobjedu i završio kao treći u ukupnom redoslijedu

U nedjelju će u austrijskom Soeldenu najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić započeti novu sezonu Svjetskog kupa nastupom u veleslalomu, disciplini u kojoj je prošle sezone ostvario svoju prvu pobjedu i završio kao treći u ukupnom redoslijedu.

Zubčić je trenutačno drugi na FIS ljestvici veleslalomaša, iza Francuza Alexisa Pinturaulta, a 27-godišnji Zagrepčanin vjeruje da je spreman za tradicionalno otvaranje sezone u Soeldenu, gdje je prije osam godina imao debitantski nastup u Svjetskom kupu.

'Očekuje nas nešto malo drugačije otvaranje sezone, jer neće biti publike, neće biti navijača. Super se osjećam, dobro skijam, čini mi se da sam u solidnoj formi i jedva čekam da sezona krene', poručio je Zubčić uoči svog 105. nastupa u utrkama Svjetskog kupa.

Zagrepčanin je zablistao u drugom dijelu prošle sezone, prije nego što će ona biti prekinuta zbog pandemije izazvane širenjem novog koronavirusa, kad se u mjesec i pol dana triput penjao na pobjedničko postolje osvojivši drugo mjesto na veleslalomima u švicarskom Adelbodenu i austrijskom Hinterstoderu te ostvarivši svoju prvu pobjedu u japanskoj Naebi.

Zahvaljujući tim rezultatima Filip je u trenutku prekida sezone bio na trećem mjestu među veleslalomašima s 368 bodova i u borbi za Mali kristalni globus, a s 475 bodova je bio 14. u redoslijedu za Veliki kristalni globus.

Dostigavši punu natjecateljsku zrelost, Zubčić u ovu sezonu ulazi kao jedan od favorita za najviše plasmane na veleslalomskim utrkama, a svoju skijašku svestranost će moći i dalje dokazivati i u slalomu.

Dosadašnji nastupi u Soeldenu Zubčiću nisu donijeli puno razloga za veselje, jer se samo jednom našao u drugoj vožnji i među osvajačima bodova, kad je 2015. završio na 12. mjestu. Triput se nije uspio plasirati u drugu vožnju, a dvaput je ostao bez plasmana u prvoj, što je bio slučaj i prošle sezone.

No, sada će imati i prednost boljeg startnog broja, jer će startati među prvom sedmoricom.

'Što se tiče mojih ciljeva, htio bih se maksimalno dobro skijati u oba 'laufa', bez kalkulacija. Mislim da onda ni rezultat neće izostati', zaključio je najbolji hrvatski skijaš.

Prva vožnja veleslaloma u Soeldenu na rasporedu je u 10 sati, a druga će započeti u 13.15 sati.