PONOVNO ZAJEDNO NA PARKETU

Najbolje od ex-YU košarke u ljubljanskoj areni Stožice

06.08.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Zgodnom igrom riječi 'Ponovno zajedno na parketu', Slovenci su pozvali sve ljubitelje košarke s ex-jugoslavenskih prostora na prvi susret svih šest država nastalih iz bivše zajednice, ujedno i jedan od pripremnih turnira za predstojeći Eurobasket u Litvi, ali i organizacijsku probu za smotru najboljih europskih košarkaša kojoj će Slovenija za dvije godine biti domaćin

Po prvi puta se, od raspada Jugoslavije, dogodilo da svih šest reprezentacija izbori pravo sudjelovanja na jednom velikom natjecanju, konkretno Eurobasketu 2011. u Litvi, pa su se u Ljubljani mudro dosjetili organizirati pripremni turnir na koji će pozvati ex-YU košarkaške zvijezde

Točno 20 godina od razlaza svih sa svima (iako su se Srbija i Crna Gora razdružile podosta kasnije), pa i košarkaša koji su harali Europom i svijetom, i svjesni da je liga bivše države, a ne mora se ići u daleku prošlost, nego tek u 80-e, zapravo bilo jedno europsko prvenstvo u malom, Slovenci su zaigrali na dobitnu kartu.

Odlučili su podsjetiti da su ovi prostori, a treba se sjetiti svih onih vrhunskih igrača iz klubova poput Olimpije, preko Cibone, Zadra, Jugoplastike, pa Bosne, Zvezde i Partizana, sve do Rabotničkog, oduvijek bili plodno tlo koje je rađalo buduće prvake u košarci. Istodobno, odlična im je to prilika organizacijski se oprobati u pripremi Eurobasketa 2013.

Osim tih nostalgičnih priča o nekim drugim vremenima, koja su sad daleko, ipak je ljubljanski susret, službeno nazvan AdeccoPokal Ex-YU 2011, idealna prilika da se na parketu sportske arene Stožice manje od mjesec dana prije litavskog susreta najboljih ekipa Starog kontinenta vidi tko je gdje, što treba popraviti i na čemu treba poraditi.

Raspored

subota
18.00: Makedonija – BiH
21.00: Hrvatska – Crna Gora

nedjelja
18.00: Srbija – Makedonija
21: Slovenija – Crna Gora

ponedjeljak
18.00: BiH – Srbija
21.00: Hrvatska – Slovenija

utorak
15.00: utakmica za 5. mjesto
18.00: utakmica za 3. mjesto
21.00: finale

Zapadni će susjedi, koje s klupe vodi legenda europske klupske košarke Božidar Maljković, na neslužbenom prvenstvu ex-Jugoslavije snage odmjeriti s hrvatskom i crnogorskog reprezentacijom, dok su u drugoj skupini Srbija, BiH i Makedonija.

O velikom interesu za predstavljanje Lakoviča, Lorbeka, Bogdanovića, Teletovića, Pekovića, Teodosića te Pere Antića na jednom mjestu govori i činjenica da je za turnir akreditirano više od 150 novinara

Svakako će na tribinama izgledom vrlo avangardne arene Stožice biti i veliki broj košarkaških stručnjaka, ali zaljubljenika u sport koji se uvelike vratio pod slovenske obruče, u kojem se i Hrvatska nada ulasku među četiri najbolje, a Srbija vjeruje u ponavljanje uspjeha iz Poljske prije dvije godine i u kojem i oni, na papiru mali, poput Crne Gore, BiH i Makedonije vjeruju da mogu daleko.

Ukupno će tri dana trajati utakmice po skupinama, nakon čega, u utorak, slijedi konačni obračun za pozicije. Turnir otvaraju Makedonija i BiH, a poslije njih igraju Hrvatska i Crna Gora. Nedjelju će obilježiti susret Srbije i Makedonije te Crne Gore i Slovenije, dok posljednjeg dana razigravanja po skupinama igraju BiH i Srbija te Hrvatska i Slovenija.