kriva procjena

Na pomolu je spektakularan transfer; Chelsea za svog bivšeg napadača sada nudi čak 130 milijuna eura, a prije sedam godina ga je prodao za sitniš

04.08.2021 u 11:28

Bionic
Reading

Čelnici aktualnog talijanskog prvaka Intera na sto su muka. Odlučili su se na rezanje troškova i prodaju velikog dijela igrača, kako bi izbjegli financijski krah. No, nisu računali da će dobiti nemoralnu ponudu za svog najboljeg igrača kojeg nisu namjeravali prodati. Hoće li se predomisliti?

Talijanski mediji tvrde kako u Interu najozbiljnije razmišljaju o tome da prihvate ponudu koju je Chelsea poslao za najboljeg strijelca 'nerazzurra' u prošloj sezoni. Da, Romelu Lukaku (28) bi ovog ljeta vrlo lako mogao napustiti San Siro iako nitko na to nije ozbiljno računao. No, njegovom bi prodajom Inter praktički zakrpao sve rupe u proračunu za nekoliko sljedećih sezona.

Naime, u Chelseaju su odlučni da na Stamford Bridge vrate napadača kojeg su se prije šest godina prelako odrekli. Romelu Lukaku je stigao u Chelsea iz Anderlechta u ljeto 2011. godine za 22 milijuna eura. Na žalost, u Chelseaju tada nisu znali što bi s robusnim belgijskim napadačem pa je tada mlađahni i tek nadareni Lukaku završio na posudbi u West Bromwich Albionu. Ukupno je za Chelsea u dvije sezone odigrao samo osam utakmice i nije zabio niti jedan jedini gol!

No, za WBA je u sezoni 2012./'13. na 38 utakmice zabio 17 puta, a potom je sljedeću sezonu odigrao na posudbi u Evertonu - 33 utakmice, 16 golova.

Ni to nije bila dovoljna preporuka, na Stamford Bridgeu su odlučili da ga ne trebaju te je Lukaku u ljeto 2014. godine prodan Evertonu za 35 milijuna eura.

Hm, neki će reći kriva procjena. Ni prvi ni posljednji kojeg nisu 'prepoznali', a on se na kraju razvio u fantastičnog igrača. Tako je i Lukaku sazrio u Evertonu koji ga je 2017. godine prodao Manchester Unitedu za 85 milijuna eura, a 'crveni vragovi' su ga u ljeto 2019. godine transferirali u Inter uz popriličan gubitak, za 'samo' 65 milijuna eura.

A Lukaku se preporodio u Serie A, igrački je sazrio te je prošle sezone s Interom osvojio titulu prvaka i bio drugi strijelac lige s 24 zabijena gola. Ukupno je u dvije sezone Lukaku za Inter odigrao 95 utakmica i zabio 64 gola!

Bio je to dovoljan razlog da Chelsea krene po svog bivšeg napadača. Prvo je Roman Abramovič odobrio 100 milijuna eura, ali Inter je glatko odbio tu ponudu. Pa svima je jasno da Romelu Lukaku vrijedi puno više. A čini se kako ni Lukaku ne bi bio sretan takvim raspletom. Navodno mu se baš i ne vraća u Chelsea.

Pa ipak, novac čini čuda. I otvara sva vrata. I srca... Zna to Roman Abramovič pa je na San Siro vrlo brzo stigla nova ponuda, puno jača. Engleski mediji tvrde kako je Chelsea sada ponudio 130 milijuna eura za Lukakua i doslovno izuo čelnike Intera iz cipela. Jer to je definitivno novac s kojim bi pokrpali rupe u klupskom proračunu u sljedeće dvije ili tri sezone. Pa se ni Lukakua više previše ne pita. Ali neće ni njemu biti loše jer mu je ponuđena plaća od 12 milijuna eura neto po sezoni uz bonuse koji su vezani za broj nastupa, zabijene golove, osvojene trofeje...

Tako je Roman Abramovič odlučio na Stamford Bridge pod svaku cijenu vratiti napadača kojeg je prije sedam godina prodao za sitniš. Otišao je za tek 35 milijuna eura, a vraća se za 130. Nije loše za krivu procjenu...