Inicijativa majke Biserke

Na pločama s natpisom ŠIBENIK moglo bi pisati: Draženov grad

15.08.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Sljedeće godine, 7. lipnja, napunit će se točno 20 godina od kada nas je napustio kapetan košarkaške reprezentacije Hrvatske i jedan od najboljih europskih košarkaša Dražen Petrović

Poznato je da je Dražen Petrović dobio brojna priznanja nakon tragedije koja ga je na vrhuncu karijere zaustavila na njemačkoj autocesti - kada se s prijateljicom Klarom Szalanty vozio u crvenome Volkswagenovu Golfu od Münchena do Frankfurta.

Najveće priznanje Dražen je dobio 2002. godine uvrštenjem u košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu, a četiri godine kasnije u Zagrebu je – nedaleko od dvorane koja nosi Draženovo ime – otvoren i Muzejsko-memorijalni centar.

Prošle godine na Draženov 47. rođendan (22. 10. 2011) u Šibeniku je, u bivšem stanu obitelji Petrović u Preradovićevoj 3, za javnost otvorena i 'spomen soba'. Uz to je otkriven i brončani spomenik pored sportske dvorane na Baldekinu, a ako tome dodamo spomenik u Zagrebu na trgu koji nosi Draženovo ime, onda je jasno da je obitelj Petrović napravila sve što može kako generacije koje dolaze nikada ne bi zaboravile što je u svega 28 i pol godina života 'košarkaški Mozart' ostavio iza sebe.

Jedna od neispunjenih želja Draženove majke Biserke Petrović, koja ulaže nevjerojatnu energiju u sve što ima veze s njenim mlađim sinom, jest da uskoro na natpisima ispred ulaska u grad Šibenik piše: Grad u kojem je rođen Dražen Petrović.

Draženova majka Biserka Petrović

'Mislim da je Dražen to zaslužio i da bi to za Šibenik, grad u kojem je napravio prve košarkaše korake, svakako bio potez koji bi mnogi sportaši pozdravili', jednom prilikom kazala nam je Biserka.

U razgovoru s mnogim poznatim sportašima koji su rođeni u Šibeniku, dobili smo i potvrdu ovih riječi.

Tako je, primjerice, nogometaš Dinama Ante Rukavina kazao:
'Dražen je svima nama Šibenčanima bio idol i zvijezda vodilja. Njegova karijera je neponovljiva i moram reći da mi se ova ideja dopada. Dražen je to zaslužio!'

Slično misli i Antonija Mišura, lijepa košarkašica šibenskog Jolly JBS-a:
'Košarkom sam se počela baviti, kao i mnogi Šibenčani, baš zbog Dražena. Njegova je karijera neponovljiva, nikada se nitko neće roditi kao Dražen i on je jedan i jedini! Šibenik je Draženov grad, pozdravljam ovu ideju i želim da se što prije ostvari', za tportal.hr kazala je Antonija.

Šibenski gradonačelnik Ante Županović, do kojeg je ova ideja možda i stigla, tako ima priliku ispuniti želju Draženovoj majci Biserki. I mnogim šibenskim sportašima koji su ponosni što je Dražen Petrović među najbolje svjetske košarkaše, preko Cibone, Reala i NBA lige, krenuo upravo s Baldekina.

'Šibenik čeka nekog novog Dražena, a na nama je da održimo sjećanje na košarkaškog Mozarta i učimo buduće naraštaje tko je bio Dražen', rekao je nedavno na 19. godišnjicu Draženove smrti šibenski gradonačelnik Županović.