CHICAGO ZA POVIJEST

Na NBA spektaklu odigrana čudna utakmica kakva u povijesti još nije viđena; igrači oduševljeni, a najbolji igrač pucao od emocija

17.02.2020 u 08:36

Bionic
Reading

Košarkaški spektakl NBA All-Star održan je u Chicagu, a u emotivnoj i najčudnijoj dosad utakmici najboljih igrača Team LeBron bio je bolji od Teama Giannis 157:155

Zadnja četvrtina utakmice bila je jako zanimljiva, a bila je posebna zato što je cijeli All-Star vikend obilježen sjećanjem na tragično preminulog Kobea Bryanta. U tu zadnju četvrtinu Giannisova je momčad zakoračila vodstvom 133:124, a otprije je određeno da momčadi koja ima veći broj koševa treba još 24 poena, što znači 157. Prvi put u povijesti sat koji određuje završetak utakmice nije radio.

U dramatičnoj završnici do 157 poena ipak je prva uspjela doći LeBronova momčad, a u zadnjih nekoliko minuta bilo je svega - g grubih prekršaja, slobodnih bacanja, minuta odmora i vrhunske obrane.

'Imao sam osjećaj kao da igramo play-off utakmicu', kazao je nakon dvoboja Anthony Davis.

  • +3
Košarkaški spektakl - NBA All-Star 2020. (Chicago) Izvor: EPA / Autor: NUCCIO DINUZZO

Po mišljenju većine igrača i stručnjaka, ovaj novi format All-Star utakmice svima se dopao jer napokon smo dobili – natjecateljski naboj.

Ono što je također bilo specifično jest činjenica kako je svaka četvrtina bila nešto kao 'posebna, manja utakmica', uz dodatak da je pobjednik svake od prve tri četvrtine zaradio po 100.000 dolara u humanitarne svrhe.

Kada su se zbrojili poeni iz te tri četvrtine, uslijedila je zadnja dionica, prvi put predstavljena svijetu.

Najboljim igračem utakmice MVP-a (trofej koji nosi naziv po Kobeu Bryantu) proglašen je Kawhi Leonard ubacivši 30 koševa (šut iz igre 11-18, trice 8-14), a uz to je upisao sedam skokova i četiri asistencije.

'Bilo je intenzivno jer ipak su bili najbolji igrači na terenu u završnici, a svi želimo pobijediti. Nije bilo lakih koševa i zaista sam uživao. Željeli smo pobijediti. MVP trofej? Kobe i ja imali smo poseban odnos, puno mi je pomogao kad sam došao u NBA ligu svojim savjetima. Bio je nevjerojatan natjecatelj, uživao sam igrati protiv njega. Ova nagrada s njegovim imenom jako puno mi znači i imat će posebno mjesto u mojoj trofejnoj sobi', kazao je emotivni i ne previše pričljivi Leonard, zvijezda LA Clippersa.

Za ljubitelje košarke s ovih prostora ovaj All-Star bio je poseban po tome što su svoj prvi nastup upisali 20-godišnji Slovenac Luka Dončić (osam koševa i četiri asistencije) i 24-godišnji Srbin Nikola Jokić (pet koševa).

Dodajmo kako su u znak počasti Bryantu svi igrači Zapada nosili na dresu broj 24, koji je on zadnjih deset godina nosio u LA Lakersima, dok su u momčadi Istoka svi igrači nosili broj 2, koji je nosila Bryantova 13-godišnja kći Gianna, također košarkašica.

'Nikada nećemo vidjeti igrača poput Kobea', izjavio je Magic Johnson prije utakmice. 'Ovo je teško vrijeme za cijelu NBA obitelj.'

Sažetak utakmice, koji je uživo za Hrvatsku prenosila TV Arenasport (reprizirat će nekoliko puta), pogledajte OVDJE.