DRUGO IZDANJE

Na Nasipu održan drugi Zagrebački proljetni cener

10.03.2019 u 07:46

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Savskom nasipu, u organizaciji magazina Trčanje, u subotu je održano drugo izdanje Zagrebačkog proljetnog cenera

Pod 'radnim naslovom' Buđenje iz zimskog sna utrka je zapravo poziv rekreativnim trkačima da se pokrenu s prvim zrakama proljetnog sunca. Premda zima i nije bila odveć hladna i snježna, ipak je dobar dio rekreativaca većinu vremena proveo na toplom, a ne na stazi.

Posebnost Proljetnog cenera svakako je odlična atmosfera te sustav nagrada prema kojemu pobjednici dobivaju pokale, a glavne i najvrjednije nagrade – sportska oprema, poklon paketi zdrave hrane i slično – dijele se po posebnom sustavu rekreativcima, dakle u pravilu trkačima koji ne konkuriraju za neko od mjesta na pobjedničkom postolju.

Ove godine na startu se skupilo gotovo 700 ljudi koji su se natjecali na stazama od 5 i 10 kilometara, te u štafeti 2x 5 kilometara. Na najkraćoj stazi pobijedili su Silvija Šimunović i Filip Piškulić. Silviji je trebalo 19 minuta i 12 sekundi da istrči krug od 5 kilometara, dok je Filip bio nešto brži, trebalo mu je točno minutu manje za istu dionicu. Na duplo duljoj stazi slavili su Dražen Sikirica (39:51) i Kathrin Kovačić (41:54), dok su u štafetama bili najbrži braća Josip i Kristijan Sigur (38:30).

Uz utrku organizatori su pripremili i mali Expo sajam na kojem su se predstavili proizvođači sportske opreme i tvrtke čiji su proizvodi vezani uz rekreaciju i trčanje, te mini igraonicu za djecu u kojoj su se klinci zabavljali dok su roditelji nizali kilometre na Nasipu.

Tradicionalno, Zagrebački proljetni cener je i humanitarna utrka jer se dio novca skupljenog startninama daruje udruzi FB Humanitarci, a tijekom utrke se na posebno pripremljenom štandu dodatno primaju novčane donacije, hrana i uobičajene kućanske potrepštine.