BRITANIJA ODBROJAVA

Murray slomio kletvu finalom Wimbledona

06.07.2012 u 20:32

Bionic
Reading

Andy Murray je u četvrtom uzastopnom polufinalu Wimbledona došao do prvog završnog meča u karijeri, a čestitati mu je morao poraženi Jo Wilfried Tsonga nakon velike borbe i rezultata 6:3, 6:4, 3:6, 7:5

Prosječna knjižnica mogla bi se napuniti literaturom o patnjama rnavijača na Wimbledonu. Zadnjeg pobjednika imali su u Fredu Perryju davne 1936. godine, a posljednji finalist bio je Bunny Austin 1938. Tim Henman je bio izgubio sva četiri polufinala, a Murray je ispadao u istoj fazi posljednje tri godine, ali kletva je pukla.

Murray je spasio 15:40, pa uzeo servis i prvi set Tsongi, da bi u drugom čvrsto držao svoj početni udarac i novim breakom došao do goleme prednosti od 2:0 u setovima. No Tsonga je i Federeru u Wimbledonu okretao isti zaostatak i Škot je morao ostati u vrhunskom izdanju.

Treći set crnoputi Francuz je (također jednim breakom) riješio u svoju korist i sve je bilo spremno za ludu završnicu. Murray je uzeo servis, da bi ga ubrzo izgubio, ali u 12. igri je došao do meč lopti i savršenim povratom servisa podigao je publiku na noge. Uslijedio je uzvik 'aut', ali oko sokolovo dalo je Murrayu za pravo i Britanci su poludjeli od sreće. Skakao je čitav stadion, jedino je Murrayjev trener, legendarni Ivan Lendl, hladno ostao sjediti.

To mu je godinama nedostajalo. Murrayju su živci odnijeli previše velikih pobjeda, ali sada je taj problem anulirao. U čitavom meču napravio je tek 12 neprisiljenih pogrešaka, a plasman u finale proslavio je tek jednom pobjeglom suzom i sa puno kontrole. Posao nije završio, on i Britanija sanjaju i pobjedu nad Rogerom Federerom u finalu. Pobijedio ga je u osam od 15 međusobnih ogleda...

Na ovom turniru Murray je svladao Ivu Karlovića i Marina Čilića, a protiv čudesnog Švicarca će tražiti svoj prvi grand slam naslov u karijeri. Do sada je nanizao finalne poraze u New Yorku 2008. godine te u Melbourneu 2010. i 2011.

Završnica meča, potez iz snova za kraj i vrlo suzdržano slavlje britanskog junaka