KREĆE NLB LIGA

Mogu li hrvatski klubovi srušiti Partizan?

08.10.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Započinje nova sezona regionalne košarkaške NLB lige, za koju mnogi tvrde da spada u sam vrh europskih liga. Prošlogodišnji naslov brani beogradski Partizan, koji je u triler završnici final foura u Zagrebu pobijedio Cibonu. Novost ove sezone je ulazak češke momčadi Nymburka

NLB liga bilježi jubilarno, deseto izdanje. Format se nije promijenio – 14 momčadi će boriti za prva četiri mjesta koja vode na završnicu. Jedina novina jest ulazak češke momčadi Nymurka, pa tako imamo momčadi iz šest država (Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Slovenija i Češka).

Osim nove momčadi iz Češke gledat ćemo i drugačiju košarku, prema novim pravilima, od kojih je najvažnija linija za tricu koja je pomaknuta za pola metra.

Hrvatsku ove sezone predstavljaju Cibona, Zagreb, Zadar te Cedevita. Bilo je dosta prometno u hrvatskim klubovima, ali i u ostalima iz lige, no ovog puta Cibona nema status prve momčadi u državi.

'Vukovi', kao aktualni prvaci, u sezonu ulaze s vrlo mladom momčadi. Najstariji je Rozić sa 27 godina. Dobili su i novog trenera te je pitanje kako će sve to biti posloženo, pogotovo ako se zna s kakvim se financijskim problemima Cibona sudara.

Cedevita je puno uložila u momčad. Doveli su Vukušića, Trohu, još ranije i Princa, te su legitimni kandidat za visok plasman. U svakom slučaju, u Susedgradu se ozbiljno pripremaju da postanu jaka momčad.

Zagrebački 'mravi' su doveli Marija Kasuna i to je najveće pojačanje momčadi iz Trnskog. Napravili su odličan spoj iskustva i mladosti, a na treneru Bajramoviću je da to sve ukomponira.

U Zadru je možda najlošija situacija. Financijski ne stoje najbolje, a nisu ni sastavili momčad koja bi bila sposobna za velike stvari. Vjerojatno će se boriti za zlatnu sredinu na tablici.

Kako god bilo, možemo se samo nadati da bi ove sezone hrvatski klubovi mogli prekinuti prokletstvo i nakon 2003. i Zadra slaviti u NLB ligi. Aktualni prvak Partizan najuspješnija je momčad NLB lige, ali ovog su ljeta ostali bez svog spiritus movensa Duška Vujoševića koji je preuzeo moskovski CSKA. Ipak, Partizan je i dalje jak i pitanje je može li koji hrvatski klub srušiti njegovu dominaciju.

Parovi 1. kola:

Petak:
Hemofarm - Cibona

Subota:
Partizan - Budućnost
Cedevita - Zadar
Nymburk - Zvezda
Olimpija - Igokea
Široki - Krka

Nedelja:
Zagreb - Radnički