PRVA HNL - 25. KOLO

Mogu li Dinamo i Hajduk opet nešto spetljati?

11.04.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Zbog Uskrsa, ovo prvoligaško kolo odigrat će se u subotu, a ne u nedjelju. No nije to jedina novost. Prvi put nakon 6. kola, HTV će prenositi utakmicu u kojoj nema Dinama i Hajduka. Hoće li se prosjek gledatelja na stadionima povećati?

U Maksimiru su nakon pobjede protiv Cibalije i ponovnog preuzimanja vrha najavili da im ta pobjeda jamči - naslov prvaka. U Hajduku su jednako 'mudri', pa su ustvrdili da je poraz od Osijeka najbolji poticaj za novi uzlet na vrh. A to bi trebalo značiti da ni Cibalia na Poljudu nema što tražiti, odnosno da Inter ni ne mora putovati iz Zaprešića u Maksimir. No takvih smo se izjava već 'nauživali', a i jedni i drugi prosipali su bodove i smjenjivali na vrhu.

HAJDUK - CIBALIA (16.30)

S obzirom na optimistične najave Splićana, koji su već dan nakon poraza u Osijeku bili željni napiti se krvi Vinkovčana, Cibalia na Poljudu ne bi trebala igrati. Osim što se Mišina momčad hrabri izjavama, činjenica je da gosti u Split dolaze bez četvorice igrača (Burcsa, Babić, Lukačević, Milardović) te da ih s klupe neće moći voditi Stanko Mršić, a to znači da je Cibalia sasvim sigurno - oslabljena. Međutim, igrači iz Vinkovaca, koji su u prvom dijelu prvenstva poraženi na Poljudu 2:0 te nedavno u Kupu 4:1, sasvim sigurno neće tek tako dopustiti da im domaćini napune mrežu. Domaćinima će za ovu utakmicu igrački kadar biti nešto širi, jer u momčad se nakon kartona, odnosno ozljeda, vraćaju Drago Gabrić i Senijad Ibričić.

DINAMO - INTER (16.30)

Iako je zaprešićki Inter nekad bio Dinamova 'kolonija', situacija se sada promijenila. Mamićeva vizija smjestila je klince na Kajzericu, a Zaprešićani su u zoni koja im može, ako se Liga ne proširi na 16 klubova, u novoj sezoni donijeti drugoligaški status. Dakle, razloga za popuštanje nema. Dapače - motivi su obostrani. Međutim, igrački kadar jednih i drugih sugerira ipak Dinamu ugodno subotnje poslijepodne u Maksimiru, tim prije što gosti stižu bez ozlijeđenih Yankepa, Gulića, Jančetića i Krznara. Dinamo bi pak, ako je riječ o ozbiljnom klubu, a kao takav se i predstavlja, trebao nakon preuzimanja vrha na njemu i ostati. Još ako se Slepička uistinu 'probudio' i ako golovi protiv niželigaša nisu samo dokaz da može igrati protiv tako rangiranih klubova. Jurčiću se u momčad vraća Mandžukić što bi trebalo značiti da bek Tomečak neće morati zabijati golove.

SLAVEN BELUPO - CROATIA SESVETE (16.30)

Iako domaćini već tri kola ne znaju za pobjedu, a jednu od tih utakmica igrali su i protiv subotnjeg suparnika, svima je jasno da je Slaven Belupo favorit protiv sesvetske Croatije. Momčad Mile Petkovića bori se sa Šibenikom za mjesto u Kupu UEFA, dok se Sesvećani grčevito bore za o(p)stanak među prvoligašima. U Lušićevoj momčadi, za razliku od sastava protiv Intera, ponovno će biti iskusni Jasmin Agić te Saša Mus, dok će domaćinu izostati, zbog tri žuta kartona, Mario Jurić.

RIJEKA - VARTEKS (16.30)

Nažalost, ružna scena od sredine tjedna, kada je na stadionu Kantrida jedan mladić okončao svoj život, sasvim sigurno bit će u mislima okupljenih. Ipak, nadamo se da će nogometaši vratiti raspoloženje kakvo i inače dolikuje utakmicama ovih dvaju klubova. A isti su suparnici igrali prije tri kola. Tada je slavila Rijeka sa 2:1, a pobjedu domaćinima u 90. minuti donio je Tarik Cerić. Na sreću trenera Rubčića, isti se igrač vraća u sastav, a samim time domaćini se nadaju i istom raspletu. Jedinog na koga neće moći računati, a to je već uobičajeno, jest Fausto Budicin. Za razliku od domaćina koji se još uvijek nadaju mjestu među putnicima u Kup UEFA, Varaždinci su potpuno rasterećeni. A to znači da mogu igrati lepršavo, otvoreno pa i opasno po domaćine. I isprobavati igru u novoj formaciji 4-2-3-1. Treneru Beseku na raspolaganju neće biti Brezovec (kartoni) te Vukman (ozljeda).

ZAGREB - OSIJEK (16.30)

Ovo bi po svemu mogao biti jedan od najneizvjesnijih ogleda ovog kola. Doduše, Zagrebu Osijek 'leži', jer je momčad iz Kranjčevićeve slavila i kod kuće (2:1), ali i u gostima (2:0). No i unatoč tim rezultatima, Osijek je za jedan bod bolji od Zagreba. Osim toga, momčad Tomislava Steibrücknera u dva je posljednja kola, protiv Dinama i Osijeka izvukla četiri boda, što se sasvim sigurno nisu nadali ni najžešći članovi Kohorte. Zagreb igra u stilu 'toplo-hladno', ali s obzirom na dobru tradiciju protiv Osijeka, momčad Luke Pavlovića opet bi mogla ugodno iznenaditi. Kod gostiju će nedostajati Ibiks, Vida i Vidaković, a razlog su tri žuta kartona.

ŠIBENIK - ZADAR (20.15, HTV 2)

Dalmatinski derbi, između Šibenika i Zadra, prema stanju na tablici, ne bi trebao biti 'nešto specijalno'. Šibenik je u borbi za 'Europu', dok se Zadar muči na dnu tablice. Međutim, budući da i jedni i drugi u trećoj fazi prvoligaškog natjecanja igraju odlično i budući da je riječ o lokalnom okršaju, utakmica na Šubićevcu ipak bi mogla zadovoljiti TV gledatelje. U ovosezonskim utakmicama oba su puta slavili domaćini sa po 1:0. Momčadi su izjednačene i po izostancima - nedostajat će im po jedan igrač (Šibeniku Bonacin, Zadru Ljubičić).