SAMO ZA NAJBOLJE

Modrić, Srna, Dudu i Ronaldo imaju novo tajno oružje

18.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Kopačke su jedini 'alat' koji nogometaš doslovno sam može kreirati. Dresovi se izrađuju prema zahtjevima proizvođača ili prema željama kluba odnosno reprezentacije, no kopačke se danas mogu napraviti prema željama i potrebama svakog nogometaša posebno

S obzirom na to da je pred vratima Euro 2012, u Nikeu su odlučili lansirati nove kopačke, napravljene najnovijom tehnologijom, pod imenom Clash Collection čija će promocija biti na finalnoj utakmici Lige prvaka u Münchenu. Lakše, brže, jače... jednostavno – bolje. No američka kompanija otišla je korak dalje u brizi za svoje sportaše.

Zahvaljujući Nikeu, imali smo priliku vidjeti njihovu tvornicu gdje proizvode personalizirane kopačke prema zahtjevima najpoznatijih nogometaša svijeta. Zapravo, to je više manufaktura jer u njoj marljivo radi samo 18 ljudi.

Tvornica smještena u mjestašcu pokraj Trevisa iznenađuje već na prvi pogled. Imajući na umu da je riječ o korporaciji koja opslužuje stotine nogometaša, očekujete u najmanju ruku veliku tvornicu, a ne gotovo manufakturu gdje radi samo 18 ljudi, ali zaista vrhunskih profesionalaca.

Kako bi se najbolji igrači svijeta osjećali što bolje u svojim kopačkama, u Nikeu rade osobno s više od 300 igrača iz cijelog svijeta te kreiraju kopačke prema njihovim zahtjevima i potrebama, bilo da je riječ promjenama u dizajnu ili ako netko ima problema sa žuljevima, stopalima, gležnjevima itd. Te će kopačke, bez obzira na vrstu promjena, doći u ruke nogometaša za maksimalno 48 sati, gdje god se on nalazio.

Fascinantno u cijeloj priči jest to što isti ljudi rade, osim na personaliziranju kopački, i na inovacijama, a svaka inovacija na kopačkama obično zahtijeva i inovaciju na strojevima koje oni sami osmišljavaju.

Razgledavajući malu tvornicu, naići ćete na kalupe Cristiana Ronalda, Ronaldinha, Ševčenka, Luke Modrića, Materazzija, Pata, Ibrahimovića i ostalih megazvijezda današnjeg nogometa. Američki proizvođač sportske opreme nije bez razloga izabrao Italiju kao svoje središte jer Talijani imaju dugu tradiciju izrade vrhunske obuće, a posebno je cijenjena u svijetu njihova ručno izrađena obuća. Naime, i u toj se tvornici kopačke izrađuju ručno.

U tvornici tvrde kako je rad s nogometnim megazvijezdama jako ugodan.

'Najveće nogometne zvijezde uopće nisu zahtjevne. Jedini problem s njima jest njihovo slobodno vrijeme. Nevjerojatno ih je teško uhvatiti da bismo mogli s njima testirati kopačke te kako bi nam mogli reći svoje dojmove', kazao je athlete service team manager Nikea Luca Bolpagni koji vodi tim stručnjaka koji odlaze na teren i s nogometašima dogovaraju kreiranje kopački prema njihovim željama. Bolpagni je objasnio kako je to raditi s Cristianom Ronaldom ili Ibrahimovićem.

'Kao što sam rekao, s njima je divno raditi, ali problem je vrijeme. Primjerice, želimo doći do Ibrahimovića. U nedjelju je utakmica, u utorak odlaze jer je u srijedu utakmica Lige prvaka, onda ispadne da je Ibrahimović slobodan samo u ponedjeljak ujutro pola sata. Ista je situacija i s Cristianom Ronaldom. Njegovo vrijeme žele i drugi sponzori, a želi ga i kompanija Nike za svoje potrebe, a ne samo zbog kopački. Zato obično s njim najbolje radimo na okupljanju portugalske reprezentacije. On se tamo najbolje osjeća, zaštićen je od svih drugih pritisaka, Nike je sponzor Portugala pa je nama tada jako jednostavno raditi', objasnio nam je Luca Bolpagni.

Nikeove kopačke nosi više od 300 profesionalnih nogometaša, među kojima su naravno i hrvatske zvijezde Darijo Srna, Luka Modrić, Mario Mandžukić, Eduardo da Silva...

'S hrvatskim igračima nam je fenomenalno raditi. Uskoro ćemo ih posjetiti u Sloveniji gdje se pripremaju za Euro. Igrači nemaju nikakvih posebnih prohtjeva, osim Eduarda kojem zbog teške ozlijede gležnja moramo prepravljati kopačke kako bi mu bilo što lakše igrati', kazao je Bolpagni i dodao kako nikad nije doživio da neki nogometaš traži da mu se napravi nešto nemoguće na kopački.

'Svi smo mi strahovito dugo u ovom poslu i zaista za nas ne postoji nešto neizvedivo. No, s druge strane, nikad nismo imali nekakve bizarne i neizvedive prohtjeve nogometaša.'

Ovdje je briga za sportaša zaista na prvome mjestu. Bez obzira na to bila manja ili veća promjena na kopačkama, iz estetskih ili zdravstvenih razloga, ekspresno će se napraviti. Mala tvornica za velike stvari.