vizinger oduševio deželu

Mladi Hrvat kojeg se Rijeka odrekla zaludio je Slovence: ovo od njega nisu očekivali, a uskoro ga vide i na Dalićevom popisu reprezentativaca

03.07.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Slovensko nogometno prvenstvo bliži se svome kraju, još je šest kola do okončanja natjecanja, a na vrhu - gužva. Vodeća Olimpija ima četiri boda prednosti pred Celjem i Mariborom, što jamči neizvjesnu završnicu. No, nije gužva samo na vrhu tablice, već i na vrhu liste strijelaca, a na njemu su dva hrvatska nogometaša s 19 golova - Ante Vukušić (Olimpija) i Dario Vizinger (Celje)

Ante Vukušić, 'sinjski dijamant' i bivši igrač splitskog Hajduka, u prošlom je kolu riješio veliki slovenski derbi, osiguravši 1:0 pobjedu Olimpiji nad Mariborom, a zahvaljujući kojoj su 'zmajčeki' odmaknuli 'violama' za četiri boda.

No, do kraja slovenskog prvenstva ostalo je još šest kola, a u lovu za ljubljanskom momčadi još je i Celje, mlada momčad koja se 13. lipnja uključila u ovu utrku slavivši u Ljubljani kod Olimpije 1:0.

U prošlom kolu, kada je Vukušić zabio Mariboru, precizan je bio i Dario Vizinger, koji je u pobjedi Celja 2:0 kod Aluminija zabio drugi gol. Sada su dva Hrvata na vrhu liste slovenskih strijelaca, i Vukušić i Vizinger zabili su po 19 golova.

I dok je Vukušić hrvatskoj javnosti poznato nogometno ime, o 22-godišnjem Vizingeru zna se vrlo malo.

Vizinger je rođen u Čakovcu, a prve je nogometne korake napravio u Nedelišću. S 11 godina prešao je u Varaždin, da bi početkom lipnja 2015. godine potpisao trogodišnji stipendijski ugovor s Rijekom.

Mladi napadač dugo vremena bio je na popisu želja Rijeke s čijim je kadetima nastupio na nekoliko turnira te pokazao zavidan igrački potencijal kojeg je u Rijeci trebao nastaviti nadograđivati. Vizinger je u sklopu turnira i na Kvarnerskoj rivijeri igrao za Rijeku i pokazao zavidno nogometno znanje. Službeni debi imao je protiv Osijeka 7. svibnja 2016. godine na gostovanju u Gradskom vrtu

Mladi nogometaš zaigrao je u dresu prve ekipe 25. kolovoza 2015. u pripremnoj utakmici protiv Orijenta. Službeni debi imao je protiv Osijeka 7. svibnja 2016. godine, dok je momčad vodio Matjaž Kek, kada je ušao u igru u samoj završnici i sa 17 godina i 11 mjeseci postao jedan od najmlađih debitanata u eri Damira Miškovića. U idućem kolu Dario je krenuo od prve minute protiv Istre 1961 i odigrao 63 minute.

Vizinger se u dresu Rijeke II u Trećoj HNL, te je u sezoni 2015./2016. postigao sedam golova. Dio staža proveo je na posudbi i u Hrvatskom dragovoljcu, a u 12 utakmica za 'crne' iz Sigeta zabio je dva gola.

Inače, Vizinger je nastupao i za reprezentaciju Hrvatske u uzrastima do 18 i 19 godina i bio je na širem popisu putnika za Svjetsko prvenstvo u Čileu, ali na kraju se nije našao među putnicima.

U sezoni 2017/18 preselio je u Sloveniju, točnije u Rudar iz Velenja, a kada mu je istekla i ta posudba, Rijeka ga je prodala Celju za 150 tisuća eura.

Već u prvoj polusezoni u Celju, Vizinger je odigrao 16 utakmica i sve je krenuo u prvom sastavu, te je zabio tri gola.

Sljedeća sezona, 2018/19 bila je još uspješnija, jer u 28 utakmica zabio je devet golova, a ove sezone 22-godišnji napadač se posve raspucao. U 30 kola zabio je 19 golova, a novinari koji ga prate u Sloveniji odušeljeni su njegovim igrama.

'Dario obožava sudjelovati u igri i vrlo je kombinatoran. Dobro se spušta i ordinira među linijama i u međuprostoru. Također, odlično se otvara u širinu, a dobro se snalazi i na uskom prostoru. Njegov 'link up play' (op. a. kombinacija dodavanja, trčanja s i bez lopte te osvajanja prostora) je u globalu sjajan, ima odličan prvi dodir, nesebičan je i podređen momčadi i pobjedi', opisao ga je analitičar Jezdimir Nedeljković.

'Još jedan Vizingerov trademark jeste to što se odlično otvara i reagira na dubinske lopte, kao i to što prati i ide do kraja na svaku loptu. Često se koristi slabijim stranama defenzivca, praveći dijagonalne trkove prema golu pri čemu mu pomažu i motoričnost i eksplozivnost. Udarac mu je izvanredan. Sposoban je zaprijetiti iz daljine, kao i izvoditi teže udarce poput voleja. Radi se o igraču s velikom sposobnošću u završnici. Uvijek gleda poziciju golmana, koristi više tehnika udaraca, ali i slabiju nogu. U fazi obrane Vizingera krase agresivnost i dobro zatvaranje linija dodavanja. Itekako je sposoban voditi visoki presing i igrati u momčadima koje inzistiraju na njemu. ipak, da ne bi bilo da Vizinger nema mana, često radi previše prekršaja'.

Za kraj je Jezdimirović dodao i ovo.

'Siguran sam da će Dario Vizinger u vrlo skoroj budućnosti napraviti veliki transfer i postati reprezentativac Hrvatske. Njegova kvaliteta i potencijal su dostojni momčadi svjetskog vice-prvaka'.

Ono što je zanimljivo jest da je i cijena ovom igraču otišla 'gore'. Trenutno na tržištu vrijedi 725.000 eura, što je u odnosu na iznos od 150.000 eura koliko je naplatila Rijeka - itekakav skok.