SAŠA PETKOVIĆ

Misaona privlačnost bowlinga

05.06.2012 u 08:55

Bionic
Reading

Saša Petković, tajnik za bowling u Zagrebačkom kuglačkom savezu, trener je u dva amaterska kluba

U slunjskom Nomadu, bowling klubu koji djeluje u Zagrebu, vježba bowlingaše i vodi školu za napredne i novake. U kuglačkom klubu Zagreb - Zaboky vježba kuglačice. U tom kuglačkom klubu uz Petkovića, koji je i šef struke, i tajnik, i član predsjedništva, radi i profesionalni trener Damir Fučkar, inače jedan od najboljih hrvatskih kuglača. Domaće sezone u kuglanju obično traju od 1. kolovoza do 15. lipnja, a u bowlingu od 1. rujna do 1. lipnja.

Trenerskim poslom Petković se u kuglanju bavi četiri, a u bowlingu dvije godine. Kuglanjem se počeo baviti 1993., šest sezona poslije s Medveščakom je osvojio srebrnu medalju na juniorskom momčadskom državnom prvenstvu, a 2011. završio je igračku karijeru.

Bowlingom se počeo baviti 2002., a danas spada u krug ponajboljih hrvatskih bowlingaša. Na pitanje dokle će se nastupati kao bowlingaš, Petković uzvraća: 'Bowling je sport za svaku životnu dob.'

Premda je amater, Petković se natjecao i s profesionalcima. Sa švedskim prvakom, inače profesionalcem Jamesom Gruffmanom, dosad se dvaput sreo. U Mariboru ga je pobijedio, a u Zagrebu izgubio. Usput budi rečeno, u Švedskoj postoji 290 bowling centara u kojima se natječe dvadeset tisuća registriranih igrača.

Petković se sportom počeo baviti u Karlovcu 1993. u doba domovinskog rata. Nije baš imao mnogo izbora, a na dohvat ruke bili su mu nogomet i kuglanje. Jednog dana naprosto mu je dojadilo biti vratar, valjati se po blatu, trčati po snijegu i padati na tvrdo, pa je tako završio nogometnu karijeru. Nastavio je kuglačku, a sad je igrački posve zaokupljen bowlingom.
'Bowling je interesantniji i zabavniji, više misaon, a kuglanje je čisti fizički sport', tvrdi Petković.

Vidjevši ga onako zadubljena za radnim stolom, ne biste pomislili da će nakon završetka radnog vremena slobodne sate utrošiti baš na sport.

'Meni je bavljenje sportom (i) dobro uloženo slobodno vrijeme', potkrepljuje.

Lako se, međutim, moglo dogoditi da Petković krene u posve drugom smjeru. Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu položio je sve ispite, no umjesto inženjerskog posla izabrao je sportski: tajnički, trenerski i igrački. Bowling mu je sada natjecateljski igrački izazov (u Nomadu nastupa zajedno sa suprugom Jelenom). Od malih nogu do danas ostao je vjeran sportskom ribolovu.

Valjda ona ribička tišina okrepljujuće djeluje na trenersku i bowlingašku psihu.