ČESI BEZ PRILIKE

Miroslav Šatan odveo Slovačku u finale

19.05.2012 u 21:51

Bionic
Reading

Pobjeda Slovaka i njihov odlazak u finale protiv Rusa samo je nastavak iznenađujućih rezultata u završnici turnira koji se igra u Helsinkiju, a do četvrtfinala se igrao i u Stockholmu. U četvrtfinalu su Slovaci izbacili favorizirane Kanađane, a Česi sudomaćine Šveđane

Miroslav Šatan odveo je slovačku reprezentaciju u treći finale Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu nakon što je u subotu u Helsinkiju zabio dva od triju slovačkih golova za 3:1 pobjedu nad Češkom.

Pobjeda Slovaka i njihov odlazak u finale protiv Rusa samo je nastavak iznenađujućih rezultata u završnici turnira koji se igra u Helsinkiju, a do četvrtfinala se igrao i u Stockholmu. U četvrtfinalu su Slovaci izbacili favorizirane Kanađane, a Česi sudomaćine Šveđane.

Ključan trenutak utakmice u drugom se polufinalu dogodio u prvoj minuti treće trećine, kada je češki napad s igračem više, točnije riskantno dijagonalno dodavanje Montrealova centra Tomaša Plekaneca, sjajno presjekao Michal Handzuš. Još je ljepše, prebacivši pak preko češkog braniča koji se bacio pod njega, centar San Jose Sharksa proigrao 37-godišnjeg veterana Šatana, koji je u solo-kontranapadu 'izvagao' golmana Jakuba Kovara i zabio s igračem manje.

Samo četiri minute kasnije, nakon nove katastrofalne pogreške češke obrane, konačan je rezultat postavio Libor Hudaček iz švedskog Södertaljea.

Ranije je Šatan, danas napadač bratislavskog Slovana, doveo momčad Vladimira Vujteka u vodstvo u 16. minuti, dok je na 1:1 u 31. izjednačio napadač Chicago Blackhawksa Michael Frolik. Neposredno pred prvi pogodak na utakmici teže se pri jednom sudaru ozlijedio češki napadač Nashville Predatorsa Martin Erat. Nije se više vraćao na led.

Za zlato će se Slovaci boriti treći put u povijesti svojih nastupanja na Svjetskim prvenstva: 2000. su godine zapeli u finalu, dok su 2002. slavili.

Dvoboj protiv Rusa počinje u 19.30. Ranije će se za broncu boriti domaćini Finci i Česi.