DO NOVOG ZAKONA TRI MJESECA

Ministar Jovanović ograničuje prava sportskim menadžerima

18.05.2012 u 13:55

Bionic
Reading

U zgradi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ministar Željko Jovanović je u društvu svog pomoćnika Petra Skansija prezentirao skore izmjene i dopune Zakona o sportu, koji se sastoji od četiri ključne točke

Spomenute dopune danas ulaze u javnu raspravu, a uskoro će se i naći u redovitoj proceduri pred hrvatskim Saborom. Ministar Željko Jovanović vjeruje da će do glasovanja o novim prijedlozima doći prije ljetne saborske stanke, te bi se time već za tri mjeseca stekli uvjeti za početak rada sportskih inspekcija.

Točke se mogu svesti na:

1. status sporta u Hrvatskoj kao djelatnosti od posebnog državnog interesa,
2. mjesto menadžera u sportu, u cilju sprječavanja sukoba interesa,
3. prevenciju i sankcioniranje svih oblika nepravilnosti kroz ustrojavanje i rad sportske inspekcije,
4. reguliranje statusa vrhunskih sportaša, kao najvećih promotora Hrvatske u svijetu.

Ministar je posebno obrazložio dvije točke, koje su i izazvale najveću medijsku pozornost proteklih mjeseci. Prvenstveno je riječ o proširenju definicije menadžera u sportu.

'Do sada su u toj ulozi bile samo osobe koje je ovlastio savez, ali sada će biti uključene i sve fizičke i pravne osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u fizičke osobe u sustavu sporta iz kojih potražuju dio sadašnjih ili budućih prihoda koji proizlaze iz obavljanja sportske djelatnosti', pojasnio je ministar, a što znači da će od izglasavanja novog Zakona, osim standardnih menadžerskih ugovora, biti zabranjeni i privatni ugovori o skrbi igrača. Jedan od brojnih primjera je i pravna veza Eduarda da Silve i Zdravka Mamića, koja je nedavno završila i na sudu.


Pojasnio je ministar Jovanović i izmjenu koja donosi i trajne naknade hrvatskim sportašima koji su osvajali olimpijske i svjetske medalje.

'To nisu mirovine, nego trajne naknade za izvrsnost, a donosimo ih kako bismo dali dodatni poticaj vrhunskim sportašima da ostanu u sportu i nakon kraja profesionalnih karijera, što je jedan od uvjeta za primanje financijskih sredstava', kaže ministar i dodaje da je među uvjetima i prebivalište prijavljeno u Republici Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra Petar Skansi ocijenio je da ustrojstvo sportske inspekcije neće biti dodatni trošak ministarstva jer je novac za to već namijenjen te da su budući inspektori već danas spremni za rad na terenu.

Ministar je upitan i za najavljene promjene u Hrvatskom nogometnom savezu te je odgovorio:

'Nadam se da u Skupštini tog saveza sjede ljudi koji misle svojom glavom i da će biti provedeni izbori na demokratskim načelima kojima će prvenstveni cilj biti unapređenje nogometa u Hrvatskoj.'