operacija 'španjolska'

Mihael Mikić ipak nije ostavio Igora Bišćana na cjedilu, a onda su iznenadile riječi legendarnog dinamovca o hajdukovcu Biuku

25.05.2021 u 13:54

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija okupila se ovog utorka u Zagrebu, te je krenula prema Svetom Martinu na Muri, gdje će se pripremati za četvrtfinalni ogled Eura, a kojeg će u ponedjeljak 31. svibnja igrati u Mariboru protiv Španjolske.

U dobrom raspoloženju Igor Bišćan i njegov stožer, kojem se ipak priključio Mihael Mikić, dočekali su igrače s kojima kreću po novo veliko ostvarenje na Euru. Jer u ožujku su prvi puta osigurali prolazak U-21 reprezentacije u eliminacijski dio turnira.

Pred U-21 reprezentacijom je četvrtfinale Eura, u kojem ih čeka jaki suparnik, Španjolska.

Bišćanu su tri nogometaša otkazala, Vizinger, Žaper i Sučić, što je Bišćana natjeralo na stanovite promjene u kadru.

'Da, nažalost, opet nam se desilo kao i uoči grupne faze. Ostali smo bez trojice igrača. Vizinger nažalost ima još uvijek obveza u klubu, a kako ovo nije službeni Fifin termin, nismo mogli niti inzistirati. Sučić je ozlijeđen, javio nam je jučer (op.a. u ponedjeljak) dosta kasno. Šteta, jer ja sam znatiželjan, a vjerojatno i hrvatska javnost, jer želimo ga vidjeti u hrvatskom dresu. Žaper je pak prijavio probleme s tetivom. Došla su tri nova, Đurasek, koji je već bio kod nas, Vuk je također već bio s nama te Kulenović', pojasnio je izbornik Bišćan.

Vratio se i Mihael Mikić, koji je postao dio Dinamovog stožera, uz trenera Damira Krznara. Bilo je govora da će se Modrima priključiti odmah, ali eto, prolongirao je taj odlazak dok U-21 reprezentacija ne završi svoj nastup.

'Bilo je nekakvih situacija oko njegova odlaska u Dinamo, ali odlučili smo da nema nikakvih zapreka da i dalje bude s nama'.

Naravno, sve to itekako je važno za rezultat reprezentacije, jer zajedničkim su snagama proučavali Španjolce. A što o njima zna izbornik?

'Ona infarktna završnica protiv Engleske dala nam je priliku da se borimo i dalje. Prvi na redu su Španjolci. A što reći o njima? Godinama su dominantni u ovom uzrastu. Osvajaju, ili su u finalima zadnjih desetak godina, što dovoljno govori o njihovoj kvaliteti. I ove godine imaju izuzetno dobru i kvalitetnu generaciju. Sigurno su jedni od favorita, za sam kraj, ili barem finale. Proučili ih jesmo, dobro smo se informirali, znamo s kime imamo posla. Ali isto tako vjerujemo u sebe i svjesni smo da imamo ogromnu priliku, a toga su svjesni i dečki. I to nećemo samo tako propustiti'.

U slučaju da pobijedite Španjolsku, hoće li Ivanušec, Bradarić i Gvardiol ostati uz vas ili će se priključiti A reprezentaciji?

'Nismo definitivno dogovorili ništa. Tako da ne mogu konkretno niti reći što će se događati. Ovisi i o tome u kakvom će stanju biti igrači. I hoće li A reprezentacija u tom trenutku imati potrebe za njima. Ali, hajdemo reći, da smo se nekako usuglasili, ukoliko bude sve u redu, i ako bude sve normalno, da bi u tom slučaju ostali.

Prokomentirao je Bišćan i mladog Stipu Biuka, koji je igrama u dresu Hajduka privukao veliku pozornost.

'U kratkom je vremenu pokazao puno, jako zanimljive stvari, Zato i je tu. I bez obzira na svoje godine, toliko je toga pokazao da ja to jednostavno nisam mogao ignorirati. Treba podržati takve igrače, treba im dati i dodatni vjetar u leđa. da u potpunosti iskažu svoju nadarenost. Vjerujem da će se odlično snaći i da će u ovom okruženju još jednom pokazati o kako dobrom igraču se radi'.

I za kraj, može li ova Hrvatska možda otići do kraja?

'Prema onome što smo pokazali u kvalifikacijama, ali i kroz grupnu fazu, vjerujemo u sebe. Stvorio se mentalitet da su igrači spremni ostaviti sve na terenu, te da su spremni napraviti velike stvari. I ovo je već veliki uspjeh, ali ne mislimo ići tamo i samo uživati u ovome što smo dosad napravili, te olako propustiti ovu priliku, Dečki su svjesni i napravit ćemo sve da odemo najdalje što je moguće', završio je izbornik Bišćan.