1. KOLO LIGE PRVAKA

Messi razbio Pao, Crottenhamu remi u Bremenu

14.09.2010 u 22:38

Bionic
Reading

Prvo kolo Lige prvaka proteklo je u znaku hrvatskih igrača. Kad već nema hrvatskih predstavnika u natjecanju, onda su barem glavne uloge u svojim klubovima preuzeli naši internacionalci. Rakitić je predvodio njemački Schalke 04, Lovren francuski Lyon, njima je sudio Ivan Bebek, a za Tottenham je u startnoj postavi bio Ćorluka, a na klupi čekali Kranjčar i Pletikosa

Konačno smo dočekali i početak Lige prvaka. Već prvoga dana na travnjacima diljem Europe vidjeli smo izvrsne utakmice, dosta golova i pokoje iznenađenje. Od hrvatskih igrača za Lyon je igrao Dejan Lovren, za Schalke 04 od početka krenuo je Ivan Rakitić, a u Crottenhamu je u početnih 11 bio samo Vedran Ćorluka. Niko Kranjčar i Stipe Pletikosa su bili na klupi, a Luka Modrić je zbog ozljede propustio put u Bremen.

Prvi gol u novoj sezoni Lige prvaka pao je u Bremenu, no baš su domaćini imali taj peh da se lopta zakotrlja u njihovoj mreži, i to nakon autogola Petrija Pasanena. Finac je na isteku 15. minute klizećim startom htio presjeći jedno dobro dodavanje s lijeve strane prema Peteru Crouchu, no umjesto pored gola, lopta se, na njegov užas, zakoprcala iza leđa golmana Wiesea. Dobar start Tottenham je iskoristio samo par minuta kasnije i nakon izvrsnog Crouchovog skoka povisio na 2:0.

U igri Tottenhama bio je sasvim očit nedostatak Luke Modrića i 'pijetlovi' na kraju mogu biti sretni zbog osvojenog boda u Bremenu

Utišana publika i ne odveć dobra igra domaćina dala je krila Londoncima, no sasvim je očit nedostatak Modrića u momčadi, jer nije bilo nikoga da na vrijeme stane na loptu. Štoviše, Tottenhamovi igrači pristupom su dali 'pozivnicu' domaćinima u svoj kazneni prostor i to im se osvetilo potkraj prvog dijela. Tada je Hugo Almeida nakon jedne duge lopte s lijeve strane glavom smanjio na 1:2 i ponudio Werderu priliku za povratak u utakmicu. Upravo se to i dogodilo već u prvim minutama drugog dijela. Marko Marin odapeo je s 25 metara i lopta je bila prebrza za Carla Cudicinija.

Do kraja susreta, domaćini su bili izrazito nadmoćni, no nisu zabili za potpuni preokret. Ostalo je 2:2.

I utakmica Lyona i Shalkea odisala je hrvatskim štihom. Na strani francuske momčadi igrao je Dejan Lovren, njemačke Ivan Rakitić, a pravdu je s pomoćnicima Tomislavom Petrovićem i Željkom Grgecom dijelio Ivan Bebek.

Premda su gosti izvrsno ušli, a glavnu rolu u tim napadima imao je baš naš veznjak, u susret Lyon je nakon 10-ak minuta preuzeo inicijativu i poveo preko Bastosa u 21. minuti. Kad je u 34. minuti isključen Benedikt Höwedes, bilo je jasno da momčad iz Gelsenkirchena neće dobro proći na Gerlandu.

Ipak, do kraja je ostalo samo 1:0 za Lyon, a gledatelji nisu mogli biti oduševljeni viđenim. Bila je to slaba utakmica sa samo šest udaraca prema golmanima, od kojih je tek tri išlo u okvir gola. To što su domaćini imali inicijativu, nije nimalo poboljšalo opći dojam.

Branitelj naslova milanski Inter gostovao je u Nizozemskoj i igrači Rafe Beniteza morali su uložiti puno truda da bi osvojili bodove. Sve je izgledalo super nakon 15-ak minuta igre i nakon što je Sneijder zabio za 1:0, no uzvrat Twentea stigao je vrlo brzo. Prvo je Janssen iz 'slobodnjaka' izjednačio, a 10 minuta kasnije, Diego Milito pogodio je svoju mrežu. Srećom po Talijane u momčadi imaju Samuela Eto'oa koji je četiri minute prije isteka poluvremena izjednačio na 2:2.

Nakon bombastičnog prvog dijela očekivali smo golijadu i u preostalih 45 minuta, no od toga nije bilo ništa. Ova Benitezov Inter nije niti izbliza agresivan i organiziran kao prošlogodišnji Mourinhov i pitanje je koliko daleko može stići ove godine u Ligi prvaka. Tih 2:2 protiv Twentea nije ohrabrujuće za Interove tifoze.

Barcelona je na Camp Nou ugostila Panathinaikos i očito su se Grci jako dobro osjećali, jer su već na startu poveli sa 1:0. Sidney Govou i Djibril Cissé izvrsno su odigrali akciju i na semaforu je u 20. minuti pisalo 1:0 za goste. To kao da je razljutilo domaćine i uzvrat je stigao vrlo brzo; za samo 11 minuta, već je Barca bila u vodstvu. Prvo je Leo Messi u 22. minuti izjednačio, a onda je nova akvizicija Katalonaca David Villa zabio u 33. minuti i za 2:1. Do kraja poluvremena, Messi je, nakon kratkog dodavanja s Xabijem, promiješao pola obrane momčadi iz Atene i podigao vodstvo Barce na 3:1.

Početkom drugog poluvremena, Messi je dokazao da je nakon loše odigranog Svjetskog prvenstva u dresu Argentine u novu sezonu ušao u izvrsnoj formi. U 44. minuti izborio je udarac s bijele točke, no pucao je vrlo traljavo i golman Tzorvas je s lakoćom obranio. Ipak, grčki golman kapitulirao je i četvrti put 15-ak minuta prije kraja, kad je Pedro Rodriguez pospremio u mrežu jednu Messijevu loptu koja je udarila u stativu. Na konačnih 5:1 postavio je Dani Alves nakon nove Messijeve asistencije.

Valencia je na gostovanju u Turskoj pitanje pobjednika riješila već u prvih 45 minuta. Protiv Buraspora prvo je zabio Costa u 16. minuti, a na nedostižno vodstvo od dva razlike podigao je Alduriz u 41. minuti. Na 3:0 povisio je Pablo Hernández u 68. minuti, a na končanih 4:0 Roberto Soldado u 76.

U preostalim utakmicama Benfica je na svom travnjaku golovima Luisaoa i Óscara Cardoza slomila otpor izraelskog Hapoela iz Tel Aviva, Manchester United je na Old Traffordu odigrao nepopularnih 0:0 protiv Rangersa, a Kopenhagen je na svom travnjaku protiv ruskog Rubina slavio s minimalnih 1:0 pogotkom N'Doye u zadnjim minutama susreta.