DOMINACIJA U LISABONU

Messi ponovno pokazao koliko je važan za Barcu!

03.10.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Drugo kolo Lige prvaka, točnije utakmice od utorka, na community portalu Tribina.hr pobudilo je veliko zanimanje

Sinoćnji sraz Benfice i Barcelone ponudio je zanimljiv nogomet, čudno isključenje i ozljedu Puyola. Benfica je zaigrala u formaciji 4-1-4-1 i očito je kako su htjeli pojačati sredinu koliko je to moguće: pet veznjaka i, između ostalog, jedan defenzivni vezni koji je više vremena provodio u obrani i samo jedan napadač. Barcelona je istrčala u svojoj standardnoj formaciji 4-3-3 bez nekih posebnih iznenađenja sa sastavom, možda je jedina nedoumica zašto više prilike ne dobiva Villa kraj Alexisa koji baš i ne briljira, premda je sinoć postigao gol.

STATISTIKA
Pomalo čudno izgleda statistički podatak da je poražena momčad imala više udaraca prema golu (10-8), pa čak i više udaraca u okvir gola (7-5), ali ovaj puta imamo klasični primjer kako je statistika varljiva na prvi pogled. 50 posto svih šutova Benfice je došlo izvan 16 metara, to je pet udaraca, dok je 40 posto toga došlo unutar 16 metara, a imali su i jedan udarac s pet metara nakon kornera.

S druge strane, Barcelona je sve svoje udarce uputila iz 16 metara, od toga 13 posto s pet metara i velikih 88 posto (sedam udaraca). Pokazatelj je to klasične Barcelonine igre i možda jednog od njenih nedostataka, jednostavno nema udaraca sa distance i poludistance što ih je znalo i koštati u prošlosti kada su nailazili na čvrste bunkere. Također 30 posto šutova Benfice je nastalo nakon prekida, Barcelona je tu na nuli.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika partwish.

KLIKNI za uvećan prikaz

Preciznost dodavanja kao i posjed lopte je naravno sasvim očekivano na strani katalonaca, imali su 93 posto točnih dodavanja i loptu u nogama gotovo nevjerojatnih 79 posto. Zanimljivost svakako dolazi iz jednog drugog statističkog podatka, a to je da je Barcelona sinoć osvojila 50 posto zračnih duela, raritet je to za momčad koju se smatra skakači slabijom od gotovo svake momčadi na koju naiđe.
Utakmica je imala neobično puno prekršaja što inače nije običaj kada se u Ligi prvaka sretnu ovako dvije kvalitetne momčadi, pa smo imali čak 37 prekršaja od čega su domaćini napravili 23.

UTAKMICA
Kada je utakmica počela Benfica je startala furiozno i očekivali smo jednu otvorenu, čak bi se usudio reći ravnopravnu partiju. Barcelona je imala loptu u nogama i u tom periodu, ali Benfica je puno više prijetila. U prve četiri minute imali su dva pokušaja, jedan je obranio Valdes, drugi je završio u bloku i kada smo očekivali da barem još desetak minuta Benfica stisne (uobičajenih 15-ak prvih minuta kada domaćin stisne, a kod Barcelone je čest slučaj da prvih 15-ak minuta nisu zagrijali svoje dizel agregate) Messi prolazi po boku i asistira Sanchezu za prvi pogodak. Sanchez je napokon zabio, nevjerojatno je što je taj momak u stanju promašiti i koliko kredita ima kod Vilanove. Više manje sve što smo vidjeli od njega je bio baš taj pogodak, inače je isključivo raspoložen za raspravu sa sucima. Trenutno nije ni sjena igraču od prošle sezone. Sinoć je uputio tri udarca prema golu i samo je jedan išao u okvir i to je bio pogodak s pet metara; toliko o njegovom sinoćnjem učinku.

Benfica je nakon oba gola bila ta koja je rekao bih furiozno krenula naprijed u pokušaju postizanja pogotka dok je barcelona još u 'slavljeničkoj fazi' ali nekoliko minuta nakon toga, sve se vraćalo u rutinu - Barcelona je igrala, Benfica pokušavala iz kontra napada. Sve u svemu jedna sasvim dobra utakmica, ali opet ništa spektakularno.

Benfica - Barcelona 0:2

IGRAČ UTAKMICE
Igrač utakmice po tko zna koji put je Messi. Sinoć nije postigao pogodak ali je namjestio dva i ruku na srce te njegove asistencije su puno više od pola gola. Sanchez je samo trebao podmetnuti nogu, dok je Fabregas imao nešto teži posao, gurnuti si loptu u kratki for i poentirati. Sinoć se lijepo moglo vidjeti kakav je Messi zapravo igrač, tj. kakva je njegova uloga i što to točno radi lažna devetka. Dolazio je po loptu do centra, što je znalo dovesti do izvlačenja i razvlačenja stopere Benfice i stvaralo pukotine, zatim se sjuri kroz te pukotine, nekoliko kratkih pasova i već su pred golom. Zanimljivo je da svi već znaju što je lažna devetka i kako Messi napravi te pukotine u obrani, ali i dalje ga neće pustiti na miru nego ga moraju pratiti. Sinoćnji učinak od dvije asistencije, svi dueli dobiveni, tri šuta (dva u okvir), 90 dodira s loptom i 84 posto točnih dodavanja. Sasvim pristojan učinak za ocjenu 8,8.

OZLJEDA PUYOLA
u 78. minuti se dogodio trenutak koji je nažalost i obilježio sinoćnju utakmicu. U pitanju je pad i ozljeda Puyola. Koliko je strašno izgledalo jasno su govorila lica igrača Barcelone i njihovo kolektivno hvatanje za glavu, mislim da bi se čak i Mateo Beusan složio da ono nikako nije prirodan položaj ruke (ne ismijavam ozljedu Puyola nego Beusanova objašnjenja).

Treba pohvaliti sudca na brzoj reakciji jer je prekinuo igru i dopustio ulazak liječnika u teren. Iako je na prvi pogled izgledalo kao brutalan lom ruke, ipak je u pitanju iščašenje lakta, točnije potpuno mu je iskočio. I dalje vrlo gadna ozljeda i Puyola zasigurno nećemo gledati još neko vrijeme. El Clasico je za njega, nažalost, završio prije nego li je počeo. Samo se nadam da ovo neće biti kraj njegove karijere, istina je da je u godinama ali ovaj veliki igrač ne zaslužuje otići na ovakav način.

CRVENI KARTON
U 88. minuti Sergio je dobio crveni karton i moram priznati da mi nije posve jasno zašto. Gledao sam snimku i čini mi se da je komentator Arenasporta Krešo Čampa vidio nešto što ja ne vidim. Sergio je podigao nogu visoko, čini mi se koljenom prema glavi, ali ne vidim nikakvu namjeru udaranja. Po meni je to žuti karton, čak je i krenuo razdvajati igrače koji su se htjeli obračunavati i za to je nagrađen crvenim kartonom. Istina je da je karton došao u 88. minuti pa i nije mogao utjecati na rezultat, odnosno krajnji ishod, ali to i dalje ne znači da ga je trebao dobiti. Jednostavno ili je sudac vidio nešto što mi ostali nismo ili je halucinirao.