ŠTO KAŽU RUSKI MEDIJI

'Medvjedi' u KHL-u na razini Slovana i Donbassa?

18.09.2012 u 08:05

Bionic
Reading

Čudo – to je riječ kojom Sovsport, jedan od najtiražnijih ruskih sportskih dnevnika, opisuje netom završeni hokejski vikend u pulskoj Areni. Nakon tog poslovnog čuda, već se i u ruskim medijima govori o idućem 'čudu': uključivanju Medveščaka u Kontinentalnu hokejsku ligu, najjače natjecanje na tlu Europe, internacionalni odgovor Rusije na sjevernoamerički NHL

Novinar Sovsporta zadivljen je hrabrošću Medveščaka da u otvorenoj, skoro 2.000 godina staroj rimskoj areni, pri temperaturi višoj od 20 stupnjeva organizira tri utakmice i izazove velik međunarodni interes.

Poslovni podvig očito je oduševio i predsjednika KHL-a, drugog čovjeka Gazproma Alekseja Medvedjeva, koji je u Puli bio i sudionikom revijalne utakmice. Prezimenjak ruskog premijera i 'imenjak' zagrebačkog kluba tvrdi da zahvaljujući ruskim sponzorima Medvjedi u KHL-u neće imati budžet manji od 10 milijuna eura (domaći mediji već pumpaju taj iznos i do 30-ak milijuna). Ruski pak kolege spominju da bi priključivanjem u Zapadnu konferenciju KHL-a Medveščak po budžetu bio klub u rangu Slovana iz Bratislave i Donbassa iz Donjecka.

Riječ je o novim članovima KHL-a, moćnim kolektivima punim profesionalaca s NHL iskustvom - kako u igračkom rosteru, tako i u trenersko-upravnom stožeru. U ovom trenutku teško je zamisliti da im se Medveščak može tako brzo približiti, premda u ovom stadiju kapitalizma 'čuda' te vrste više i nisu toliko rijetka...

U svojoj 91-godišnjoj povijesti Slovan je već napunio regal trofejima, među kojima se nalazi i prvenstvo Čehoslovačke 1978/79. Od osamostaljenja Slovačke klub iz glavnog grada čak osam puta je osvajao nacionalno prvenstvo koje u europskim okvirima slovi za peto ili šesto po kvaliteti. Prije osam godina osvojili su i Kontinentalni kup IIHF-a - nekovrsno klupsko prvenstvo Europe.

Donbass je za razliku od Slovana i Medveščaka klub stvoren u 21. stoljeću, ali je jedini član KHL-a iz Ukrajine, zemlje s velikom hokejskom tradicijom. Otkako ga je kupio dopredsjednik vlade i član ukrajinske oligarhije Boris Kolesnikov, budžet HK Donbass vinuo se prema nebu. Nova dvorana imat će 18.000 sjedalica, a zbog američkog štrajka za ovu sezonu su uspjeli vratiti u domovinu Ruslana Fedotenka i Alekseja Ponikarovskog, osvajača i finalista Stanley Cupa.