OZRAČJE ZADOVOLJSTVA

'Medvjedi' do Božića napravili više od planiranog

24.12.2009 u 18:01

Bionic
Reading

Procjene vodstva Medveščaka uoči starta u Ebela ipak su bile pogrešne: austrijska liga je puno jača od očekivanja, no i u takvoj situaciji zagrebački hokejaši snašli su se jako dobro, čak i bolje od očekivanja

'Prezadovoljni smo dosadašnjim učešćem u Ebel ligi. S obzirom na to da nismo imali nikakvo iskustvo, da smo procijenili da je austrijska liga ipak malo slabija, sve što smo napravili do sada ispunjava nas velikim zadovoljstvom', procijenio je rezultate Medveščaka Damir Gojanović, jedan od prvih operativaca kluba koji je svojim navijačima podario baš lijepu božićnu čestitku učvršćivanjem osmog mjesta na ljestvici super uvjerljivom igrom u Ljubljani.

'Iduće godine bit će nam puno lakše - bit ćemo iskusniji, nadogradit ćemo momčad koju smo stvorili i vjerujem da ćemo ispuniti očekivanja navijača. Upravo su pune tribine naš najveći dobitak, a kad tome pridodamo i mladi domaći kadar, za koji se nadamo da će za godinu-dvije sazreti, tad se zaista nemamo na što žaliti. Blagus i ostatak tih mladih igrača već je izvrsno reagirao, trener im daje punu potporu i solidnu minutažu i, kad bismo za koju sezonu imali jednu cijelu domaću petorku, makar to bila i četvrta linija, bili bismo izuzetno sretni', kazao je Gojanović otkrivajući planove za budućnost.

Jasno, financijska konstrukcija je najvažnija za te planove jer mladi igrači stasaju uz iskusne, ali i skupe strance koji su se dosad pokazali kao pun pogodak. Primjerice, ovosezonski loš rezultat Jesenica upravo je temeljen na dugovima iz prošle sezone, dok Olimpija gura domaće dečke, pa možda i zato ima nešto slabiji uspjeh od očekivanoga.

'Nama je cilj raditi upravo ono što radi Olimpija, ali razlika koju smo napravili u dosadašnjem dijelu sezone zapravo je epilog nekih naših pobjeda u gostima na koje mnogi nisu računali', rekao je Gojanović.

On je potvrdio i općeprihvaćeno razmišljanje o uzrocima malo lošijih rezultata u Domu sportova. Puna dvorana i raspjevane tribine očito su uzrokovale preveliku želju kod 'medvjeda', pa su i pogreške bile učestalije. Kad se na domaćem klizalištu ostvari iole dulji niz pobjeda, osma pozicija više neće dolaziti u pitanje:

'Pazite, taj imperativ zna puno koštati i puno iskusnije momčadi od naše. Na prošloj utakmici u Ljubljani baš su hokejaši Olimpije imali strašan imperativ pobjede. Nije lako stizati nečiju bodovnu razliku, doći na samo bod minusa, onda pasti na pet, pa opet stizati. Vjerojatno taj imperativ pobjede i dobre prezentacije katkad zakoči i naše igrače pred domaćom publikom.'

Kako bilo, Medveščak je, nakon treće pobjede nad Olimpijom u četiri odigrane utakmice, Božić dočekao s pet bodova razlike pred 'zmajčekima' i njegovi navijači imaju puno razloga za slavlje. U dosadašnjem tijeku sezone pobjeđivane su nominalno jače i kvalitetnije ekipe, show koji uprizoruju navijači u Zagrebu postao je glavna vijest u austrijskim medijima koji prate hokej na ledu, a kako se u toj atmosferi znaju izgubiti gosti, najbolje se vidjelo u slučajevima kad su Austrijanci ostajali fascinirani pjesmom i navijanjem i kao ukopani na ledu dopuštali da im 'medvjedi' trpaju pakove u mrežu.

Kako bilo, hrvatski sport je ulaskom Medveščaka u Ebel ligu dobio još jednu potvrdu kvalitete, a dosad ostvareni uspjeh samo je potvrda da se dobrim planiranjem, promišljenim marketingom i niskim cijenama karata može napraviti jako puno. Nažalost, čini se da klubovi u ostalim sportovima, ponajprije pritom mislimo na nogometaše i košarkaša, nisu baš ništa naučili na primjeru Medveščaka. Cibona i Dinamo, kao perjanice zagrebačkog sporta, gotovo i ne pamte kad su zadnji puta napunili dvoranu i stadion na dvije-tri uzastopne utakmice. Hokejašima to uspijeva bez problema.