KREĆE NOVA SEZONA

'Medvjedi' ciljaju finale i sanjaju o naslovu!

07.09.2012 u 07:09

Bionic
Reading

Utakmicom Olimpije i Vienna Capitalsa u četvrtak je krenula nova Ebel sezona, četvrta u nizu u kojoj sudjeluje u hrvatski Medveščak. Zagrebački hokejaši svoju će premijeru u novoj sezoni imati u mađarskom Szekesfeherveru u petak navečer

Gdje su nekadašnji 'medvjedi'

Priličan broj nekadašnjih igrača Medveščaka ove je sezone pojačalo konkurente. Andy Delmore i Greg Day su u Grazu, Ryan Kinasewich u Red Bullu, Mike Ouellette je i dalje u Linzu, Aaron Fox je sad u Innsbrucku, a  nesumnjivo veliki pljesak po povratku u Dom sportova dobit će Frank Banham koji je potpisao za Albu.

Ipak, prave ovacije nesumnjivo čekaju Johna Hecimovica koji se nakon jednogodišnje avanture u Azijskoj ligi vratio u Ebel, a igrat će u dresu novaka Dornbirna. Njegov odlazak iz Medveščaka prije točno godinu dana mnogi zagrebački navijači još nisu preboljeli.

Dugo, toplo ljeto je iza nas i konačno je stiglo vrijeme za start nove hokejaške sezone Austrijske lige. Bit će to već četvrta sezona nastupa Medveščaka u Ebelu, no i sezona od koje u klubu najviše očekuju. U prethodne tri sezone 'medvjedi' su redovito igrali doigravanje, dvaput stali u polufinalu i jednom u četvrtfinalu, a u sezoni koja je pred nama očekuje se najmanje finale. Nekako tiho, ispod glasa priča se i o naslovu prvaka.

Promjena u ligi je dosta. Jesenice, koje su probile led za strane momčadi, više nisu dio Ebela, no tu su dva nova austrijska kluba, Dornbirn i Innsbruck. Njima valja pridodati starosjedioce Red Bull, Klagenfurt, Villach, Vienna Capitalse, Graz, aktualne prvake Linz, te mađarsku Albu, slovensku Olimpiju, češko Znojmo te naš Medveščak.

Kad je u pitanju hrvatski klub, stresna završnica prošle sezone rezultirala je brojnim otkazima, točnije zahvalom brojnim igračima koji su dotad igrali u dresu 'medvjeda', a doveden je niz novih hokejaša od kojih se očekuje da budu uspješniji od prethodnika.

Alan letang
Momčad koja u sezonu ulazi bez cilja da osvoji naslov, već ga je u startu izgubila. Osvojiti Ebel bilo bi nešto posebno i mislim da imamo  potencijala za taj uspjeh

Od novih igrača svakako valja naglasiti dolazak Alexa Leavitta koji je prošle sezone igrao u Finskoj, Adam Miller također bi mogao biti dobro pojačanje, no nekako se najviše očekuje od Kanađanina hrvatskog podrijetla Nathana Perkovicha. U napadačkom dijelu, u odnosu na prošlu sezonu, ostali su tek Mislav Blagus, Dario Kostović, Tom Zanoški, Gal Koren, David Brine, Adam Naglich i mladi Igor Lazić.

Obrana je pretrpjela vrlo malo promjena. Ostali su kapetan Alan Letang, novopečeni reprezentativci Kenny MacAulay  i Andy Sertich, tu su Saša Martinović i Geoff Waugh, te Ivan Šijan, a novi je mladi Dennis Božić pristigao iz Švedske te slovenski internacionalac Domen Vedlin.

Golmani će i ove sezone biti možda i najveće snaga Medveščaka; Robert Kristan i Michael Ouzas su nesumnjivo najbolji vratarski par u Ebelu.

Golmani 

  Robert Kristan   Michael Ouzas
       
                   
Braniči   Dennis Božić   Alan Letang   Kenny MacAulay
  Saša Martinović
      Andy Sertich   Ivan Šijan   Domen Vedlin   Geoff Waugh
                   
Napadači   Mislav Blagus   Curtis Fraser   David Brine   Brandon Buck
      Kyle Greentree   Andrej Hebar   Liam Huculak   Gal Koren
      Dario Kostović   Anthony Yelovich   Alex Leavitt
  Adam Miller
      Nathan Perkovich   Igor Lazić   Tom Zanoški   Adam Naglich



Što nakon svega pobrojenoga zaključiti? Marty Raymond ima igrače koje je sam birao, jasno prema financijskim mogućnostima kluba, no ima i jedan ne baš mali problem: kako sve linije uigrati i istodobno tempirati formu za doigravanje. Svojedobno je jedan NBA trener kazao kako svakoj momčadi treba barem dvije, tri sezone s vrlo malim promjenama u sastavu da sazrije u cjelinu i postane istinski pretendent na naslov. Medveščak taj uvjet nije ostvario, a sam Raymond si je postavio za cilj - naslov.

Kad je u pitanju konkurencija za naslov, tad svakako treba naglasiti standardne kandidate Red Bull i Klagenfurt, Linz koji je zadržao gotovo cijelu šampionsku momčad te Vienna Capitalse i Villach koji su pokupovali sve što valja iz Olimpije i Jesenica. Pogotovo su Ljubljančani loše prošli, jer su pod pritiskom financijskih problema ostali bez mogućnosti zadržavanja svih najboljih stranaca pa čak i trenera. Medveščak bi objektivno također trebao biti realni kandidat, moguće je i Alba čiji roster izgleda vrlo atraktivno.

marty raymond
Momčad je puna entuzijazma, ali imamo još dosta posla. Sezonu ćemo dočekati spremni

Ostali će biti 'nagazne mine', jer dojam je da bi ovo moglo biti najizjednačenije natjecanje unazad nekoliko godina. Baš svi su se pojačali, uz napomenu kako je teško predvidjeti kako će izgledati dojučerašnji drugoligaši, a sad članovi elitnog Ebela, Dornbirn i Innsbruck.

Medveščak će sezonu otvoriti na tradicionalno teškom i neugodnom gostovanju u Szekesfeherveru, zatim će u nedjelju ugostiti Red Bull, a zatim kreće trodnevni nevjerojatni spektakl - hokej u rimskoj Areni u Puli, u kojoj će gostovati Olimpija i Vienna.

Otišli iz kluba

  Sasha Pokulok (Cornwall River Kings)
  Joel Prpic (mirovina)
      Pascal Morency (bez kluba)   Greg Day (Graz)
      Frank Banham (Alba)   Dino Gombar (Bradford Rattlers)
      Dominik Kanaet (MHC Martin)   Matt Siddall (Cortina)
      Andrej Vasiljević (HK 36 Skalica U20)   Andy Delmore (Graz)
      Sašo Rajsar (bez kluba)   Robby Sandrock (Belfast Giants)
      Ryan Kinasewich (Red Bull)   Vjačeslav Trukhno (Asploven)