OGROMAN ULOG

Meč Filipa Hrgovića i Zhileija Zhanga mogao bi ispisati povijest; Hrvat obećao sjajnu borbu, a Kinez u svojoj zemlji očekuje lude brojke

17.08.2022 u 17:29

Bionic
Reading

Borba Filipa Hrgovića i Zhileija Zhanga sve nam je bliže (subota), a uzbuđenje eksponencijalno raste iz dana u dan. Radi se o najvećem meču u Hrgovićevoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a meč istu važnost predstavlja i za kineskog teškaša

Pobjednik te borbe postat će IBF-ovim obveznim izazivačem za titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, a taj pojas trenutno drži Oleksandr Usyk. Ukrajinac također boksa na istom eventu, a protivnik će mu biti Anthony Joshua. Dakle, pobjednik meča između Hrgovića i Zhanga, postat će obveznim izazivačem pobjedniku meča između Joshue i Usyka, piše Fight Site.

Usyk i Joshua predvode event u Saudijskoj Arabiji, ali velika čast pripala je Hrgoviću i Zhangu koji nastupaju u sunaslovnoj borbi večeri. Na konferenciji za medije, Zhang je prvi dobio priliku iskazati koliko mu znači nastup protiv Hrgovića.

'Prije svega, čast mi je biti ovdje u Saudijskoj Arabiji. Želim zahvaliti Eddieju Hearnu, Matchroomu i Saudijskoj Arabiji jer su ovo omogućili. Privilegija je biti ovdje. Naravno da se radi o važnom meču jer je to IBF-ov 'title eliminator'. Pobjeda u ovoj borbi znači da bih mogao napraviti iskorak i obračunati se s pobjednikom meča između Usyka i Joshue. Ovo je jako veliko i za Kinu, za boks u Kini. Promovirat ću boks u Kini.'

Još prvom polovicom petog mjeseca, Zhang i Hrgović trebali su boksati u Las Vegasu, na eventu koji su predvodili Canelo Alvarez i Dmitry Bivol. Hrgović je nastup nažalost morao odgoditi zbog smrti oca i nemogućnosti da se adekvatno pripremi nakon takve obiteljske tragedije. Borba je pomaknuta na 20. kolovoza (osmi mjesec), a radi se o još većoj pozornici i samom eventu. Zhang je odradio borbu i u spomenutom mjesecu, a Scott Alexander koji je uskočio kao zamjena, nokautiran je u prvoj rundi.

'Moj posljednji meč gledalo je 60 milijuna ljudi iz Kine. Vjerujem da ćemo i ovaj put ispisati povijest. Očekujem da probijemo brojku od 100 milijuna. Iza mene stoji 1,4 milijarde ljudi',i znio je nevjerojatne brojke.

Zhang je nakon te pobjede izjavio kako bi se ista stvar dogodila i da je Hrgović tada bio u ringu umjesto Scotta Alexandera. Dakle, kineski teškaš vjeruje u novu pobjedu nokautom, a to je potvrdio i na konferenciji za medije.

'Pobijedit ću nokautom u subotu navečer i svi će ponovno svjedočiti 'Kineskoj moći', za kraj je rekao Zhilei Zhang.

Tada je uslijedio red na Hrgovića. Eddie Hearn kao voditelj konferencije za medije istaknuo je Hrgoviću kako mu je napokon pronađen adekvatan protivnik te da će se konačno boriti u 'title eliminatoru'. Hrga nije skrivao oduševljenje.

'Pozdrav svima. Sjajno je biti dijelom ovako velikog eventa. Gotovo dvije godine čekao sam na ovakav meč. Prošli smo kroz cijelu listu i puno boraca nije se htjelo boriti sa mnom. Drago mi je da smo pronašli jednog koji želi, zahvaljujući Zhangu i njegovom timu. Mislim da ćemo pružiti sjajan meč.'

Nije bilo lako pronaći protivnika našem boksaču, jer brojni IBF-ovi izazivači odbili su meč protiv Hrgovića. Zhang je također jedan od boksača koji se podosta muči s pronalaskom kvalitetnih protivnika pa su tako upareni međusobno.

'Obojica smo veliki tipovi i snažni udarači. Mislim da je on jako opasan, ali on je opasan samo nekoliko rundi. Ja sam opasan svih 12 rundi i tu leži razlika', rekao je 'El Animal', a za kraj je dodao:

'Ovo su sjajni trenuci, biti u sunaslovnoj borbi večeri ovakvog eventa. Velika je čast za mene i hvala na prilici. Siguran sam da nećete požaliti i pružit ćemo vam odličan meč.'