ISKRENI ŠEF

McLaren ne može prežaliti odlazak Alonsa

22.08.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Šef McLaren Mercedesa Martin Whitmarsh (51), koji je postao šef momčadi 1. ožujka, priznaje da mu je jako žao što je rezultat sukoba između vozača Lewisa Hamiltona i Fernanda Alonsa te uplitanje u to tadašnjeg šefa momčadi Rona Dennisa 2007. bio odlazak Španjolca Alonsa

'Jako mi je žao što smo izgubili zvijezdu poput Fernanda. On je jedan od najvećih vozača Formule', izjavio je Whitmarsh.

Whitmarsh je priznao da je Hamiltonova prva godina u Formuli iznenadila sve. On je tada imao 22 godine i to je trebala biti godina u kojoj bi se navikavao na vrhunsku kategoriju motorsporta. U borbi za naslov McLaren-Mercedes je računao na Alonsa, koji je bio osvojio dva naslova svjetskog prvaka s Renaultom.

'Djelomično je došlo do toga zato što je Lewis bio znatno bolji prvu godinu nego što su to očekivali momčad i Alonso', kazao je Whitmarsh. 'Lewis je bio iznenađujući fenomen svoju prvu godinu u Formuli.'

Alonso je htio biti prvo vozač, Hamilton nije bio voljan 'stati na kočnicu', a Dennis - koji je promovirao razvoj mladog Britanca - nije ga htio u tome zaustaviti.

Alonso se žalio da McLaren-Mercedes favorizira njegov momčadskog kolegu. A u momčadi u kojoj se ratuje nema pobjednika, zaključio je Whitmarsh.

Hamilton je na kraju izgubio prvenstvo koje se činilo da mu je u rukama. Ferrarijev vozač Finac Kimi Raikkonen pobijedio je sa samo jednim bodom prednosti.

Alonso je uvijek ispričavao Hamiltona zbog svega što se dogodilo, ali je krivio Dennisa što nije sredio situaciju u momčadi. I na kraju sezone vratio se u Renault.

Whitmarsh vjeruje da će Alonso iduće godine opet promijeniti momčad.

'Ako imam pravo, on će otići u Ferrari. Bit će interesantno jer Ferrari, ima ugovore s dvojicom vozača, Felipeom Massom i Kimijem Raikkonenom. To bi značilo da bi ona imali dva bolida i tri vozača', dodao je.

'Tržište vozača sada čeka prvi potez i samo je stvar formalnosti da Fernando dolazi u Ferrari. On je vozač koji može utjecati na to tržište. Lewis je drugi, ali on ostaje s nama', kazao je Whitmarsh.

'Fernando je najveće ime koje će najvjerojatnije promijeniti momčad.'