PRVAK I U TOME 'NAJBOLJI'

Max Verstappen pod prijetnjom suspenzije od jedne utrke; osim njega još je nekoliko vozača u opasnosti ako nastave s glupostima!

31.08.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Nekoliko vozača je ove sezone u Formuli 1 sakupilo popriličan broj kaznenih bodova te su u opasnosti da im se zabrani nastup na jednoj utrci ukoliko naprave još par incidenata

Sustav kaznenih bodova u Formuli 1 osmišljen je kako bi držao ponašanje vozača na stazi pod kontrolom, slično ponašanju normalnog sudionika u prometu koji pokušava izbjeći dobivanje negativnih bodova na svojoj vozačkoj dozvoli.

U F1 se kazneni bodovi izdaju za prekršaje vozača, a iznos varira ovisno o težini incidenta. Ako vozač skupi 12 bodova tijekom razdoblja od 12 mjeseci, dobit će zabranu od jedne utrke.

Do sada, u F1, niti jedan vozač nije došao do te brojke. Međutim, u Formuli 2, Amauryju Cordeelu je nedavno bio zabranjen nastup na stazi Silverstone zbog skupljanja 12 bodova u samo šest utrka. To je bila prva zabrana od 2019.

A tko je najviše u opasnosti u F1? Vodeći u ukupnom redoslijedu Max Verstappen je na vrhu po kaznenim bodovima – ima ih sedam. Međutim, svi ti bodovi istječu tijekom ostatka ove sezone, što znači da je Pierre Gasly u većim problemima i treba više paziti zbog svojih nedavnih kazni, jer je on također na sedam.

  • +23
Formula 1, Velika nagrada Belgije, Spa Francorchamps, 28.8.2022. Izvor: Profimedia / Autor: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Pet vozača ima po pet kaznenih bodova – Esteban Ocon, Fernando Alonso, Alex Albon, Yuki Tsunoda i Lance Stroll, a na četiri su Daniel Ricciardo i Zhou Guanyju. Zatim na listi sa dva boda slijede George Russell i Kevin Magnussen, a sa po jednim su Valtteri Bottas, Sergio Perez, Lando Norris, Sabastian Vettel i Nicholas Latifi.

Tko su dobri dečki Formule 1? Niti jedan kazneni bod u ovome trenutku nemaju Lewis Hamilton, Charles Lecler, Carlos Sainz i Mick Schumacher.