NBA FINALE

Mavericksi na korak do prve titule u povijesti

10.06.2011 u 09:05

Bionic
Reading

Dallas Mavericksi pobijedili su Miami Heat 112:103 u petoj utakmici finala doigravanja NBA lige te su poveli 3-2 u seriji

LeBron James okarakterizirao je petu utakmicu kao sad ili nikad, i zaista je igrao tako. Upisao je triple-double sa 17 koševa, 10 skokova i 10 asistencija vrativši se u formu nakon što je u četvrtom susretu finali odigrao najgoru utakmicu u doigravanju, u smislu učinka, u njegovoj karijeri. Tada, naime, prvi put u 90 utakmica doigravanja nije ubacio 10 ili više koševa (8).

Ni to nije bilo dovoljno za raspoložene Maverickse koje sada samo pobjeda dijeli od povijesnog prvog naslova.

Lokomotiva je ponovo bio Dirk Nowitzki, koji je ubacio 29 koševa, no ovaj put je imao veliku pomoć suigrača. Čak četvorica su ubacila dvoznamenkasti broj koševa, a posebno se istaknuo Jason Terry s 21 košem (8 od 12 šut iz igre).

'Imamo otvorene šuteve cijelu seriju. Rekao sam sebi i suigračima, jednom će oni početi ulaziti', rekao je Terry.

Nowitzki ovaj put nije imao temperaturu, no zdravstvenih problema imao je Dwayne Wade (Miami). U prvoj četvrtini natukao je kuk, otišao u svlačionici na liječnički tretman, vratio se i zabio 23 koša uz osam asistencija. No, vidljivo je šepao tijekom utakmice.

'Nema potrebe da se izvlačim na ozljedu. Vratio sam se na teren i odigrao utakmicu do kraja', istaknuo je Wade, čija će momčad osim Dallasa u šestoj i sedmoj utakmici protiv sebe imati i povijest.

U 26 finala NBA lige, u kojima je u jednom trenutku rezultat bio 2-2, pobjednik pete utakmice u 19 je navrata sezonu završio s NBA prstenom na ruci.

I zanimljivost za kraj. U prve tri utakmice Dallas je sveukupno u vodstvu proveo 35:41 minutu, a samo u petoj 30:59.