DEBI IZ SNOVA

Mateo Kovačić najmlađi je strijelac Prve HNL

20.11.2010 u 20:26

Bionic
Reading

Iako stadion u Kranjčevićevoj nije bio ni približno pun, pljesak s tribina, ali i trenera Vahida Halilhodžića, dugo će ostati urezan u sjećanje 16-godišnjaka Matea Kovačića

Dinamov tinejdžer Mateo Kovačić, koji je rođen 6. svibnja 1994., postao je danas najmlađi strijelac u povijesti Prve hrvatske nogometne lige, sa 16 godina i 198 dana.

U pobjedi 6:0 protiv Hrvatskog Dragovoljca u 16. kolu Prve HNL Kovačić je bio strijelac četvrtog pogotka 'modrih' u 62. minuti.

To znači da je Kovačić, kojeg zovu i 'hrvatski Messi', prestigao Osijekova nogometaša Dinu Špehara, koji je u prošlom kolu upisao svoj prvi gol u HNL-u. Dino Špehar, sin poznatog Osijekova strijelca Roberta Špehara, svoj je debitantski pogodak postigao kad mu je bilo 16 godina i 278 dana. Dino Špehar je rođen 8. veljače 1994., a Mateo Kovačić tri mjeseca kasnije (6. svibnja 1994.)

U Dinamu sada postoji Vahid Halilhodžić, koji osim što je izvrsni taktičar, ima i nos u procjenjivanju sitaucija kada se nekoga treba gurnuti 'u vatru'. Kovačić je tako dobio priliku predstaviti se publici, ali je na isti način Halilhodžić procijenio da mu medijski istupi sada ne bi donijeli previše dobroga, pa ga je odlučio zaštioti od 'sedme sile'.

'Bojim se vaših naslova, pustite dečka da odrasta, zabio je lijep gol i svi su mu čestitali, fino je odigrao i mogao bi postati dobar igrač. Vidi se da zna igrati, dobar je tehničar, ali još je dijete i treba mu rada. Ipak mogao bi postati velika nada hrvatskog nogometa, a i šire', rekao je zadovoljni Dinamov trener Halilhodžić.