PUNIH 20 GODINA OD FINALA

Marko Popović nikada neće zaboraviti svoju tricu i susret s Draženom

08.08.2012 u 09:08

Bionic
Reading

Prije točno 20 godina, 8. kolovoza 1992. godine, hrvatski Dream Team predvođen Draženom Petrovićem igrao je povijesnu finalnu utakmicu protiv originalnog američkog Dream Teama predvođenog Michaelom Jordanom

Zadranin Marko Popović, trenutačno košarkaš litavskog Žalgirisa, tada je imao 10 godina i sanjao o tome da jednoga dana postane košarkaš kao i njegov otac te na sebe odjene dres Hrvatske.

Kao i većina klinaca u Hrvatskoj, divio se Draženu, a zahvaljujući ocu Petru Popoviću, poznatom košarku i legendi Zadra, posjetio je i jedan od treninga našeg Dream Teama u Poreču kako bi se nakratko javio svom ujaku Arijanu Komazecu te rođaku Alanu Gregovu koji su bili članovi momčadi Petra Skansija

'Na jednom treningu Hrvatske uzeo sam loptu i pred Draženovim očima iz prve sam zabio tricu s centra. Onako malom, prišao mi je Dražen i rekao: 'E kad si ovo zabio, bit ćeš igračina. Samo treba trenirati!' Puno mi je značilo što mi se Dražen obratio i taj trenutak neću zaboraviti cijeli život', prisjetio se Marko Popović koji se ovo ljeto odmara od reprezentacije i uživa u ljetnim radostima s obitelji.

Privilegija da uživo gleda trening hrvatskog Dream Teama je isključivo zbog toga 'jer je mali od Popa'. Prisjetio se Marko još jednog događaja s tih priprema:

'Tata je bio u susjednom hotelu na pripremama sa svojim Zadrom i sjećam se kako je nas nekoliko svake dvije, tri večeri gledalo finalnu NBA seriju između Chicago Bullsa i Portland Trail Blazersa. Sjedio sam pored Dražena gledajući NBA zvijezde i to neću nikada zaboraviti.


Zanimljivo je kako je u njihovu društvu utakmice gledao o legendarni košarkaški novinar Jovan Kosijer koji je Markovu izjavu o Jordanu sljedećeg dana ubacio u Sportske novosti.

'Nakon što je Michael Jordan u jednoj akciji skočio visoko i zabio neki ludi koš, rekao sam da hladno može popit decilitar vode dok je u zraku. Kosijer me naveo kao mladog zaljubljenika u košarku, a sljedećeg dana ujutro o tom članku obavijestio me Veljko Mršić uz riječi: Rano si počeo izlaziti u novinama', dodao je Marko.

Marko Popović

Punih 20 godina kasnije Marko iza sebe ima vrlo uspješnu karijeru i jedan je od nositelja igre reprezentacije Hrvatske. Finale Hrvatske i SAD-a iz Barcelone ostat će mu duboko urezano u sjećanje. Isto kao i Draženove riječi da će, ako bude dobro trenirao, biti igračina.

Jordan, Ewing, Johnson, Barkley, Bird, Robinson, Pippen i drugi protiv naših Dražena, Tonija, Dina, Stojka, Arija i drugih. Finale kojem se iznova divimo posljednjih 20 godina. Finale koje će zauvijek zlatnim slovima ostati upisano u povijesti hrvatske košarke.