karizmatičan lik

Marko Livaja - igrač koji je hrvatski klupski nogomet podigao na višu razinu. Bez njega ne bi bilo šuga...

09.05.2022 u 06:44

Bionic
Reading

Marko Livaja predvodio je Hajduk do pobjede na Rujevici 3:0. Zabio je prva dva gola i najavio veliku borbu do kraja prvenstva za naslov prvaka. Odluka bi mogla pasti u zadnjem kolu na Maksimiru u sudaru Dinama i Hajduka

Livaja je u Rijeci hladnokrvno zabio u 13. minuti iz penala za 1:0, a u 37., s nešto manje od 16 metara, povećao vodstvo Splićana. Ubrzo je Dino Mikanović (41') dotukao Riječane, a kada je u 56. minuti domaćin zbog isključenja Josipa Drmića ostao s igračem manje, utakmica se polako mogla privoditi kraju.

Više o utakmici Rijeka - Hajduk saznajte na ovom linku.

'Odigrali smo možda najbolje poluvrijeme, stvarno smo dominirali nad Rijekom. Zabili smo tri gola, možda je to moglo biti i uvjerljivije. Pokazali smo da smo jaki pod pritiskom, na dobrom smo putu, nadam se da ćemo ovako i nastaviti', govorio je dvostruki strijelac nakon pobjede u Jadranskom derbiju.

S ova dva gola Livaja je na listi strijelaca pobjegao Drmiću za četiri gola. Zabio ih je 25, a riječki golgeter 21. Istovremeno, Livaja je postao prvi igrač HNL-a u povijesti koji je zabio deset golova iz penala.

  • +24
Rijeka - Hajduk, 8.5.2022. Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Uz sve to, Livaja je blizu rušenja klupskog rekorda po broju postignutih golova u jednoj sezoni. Leo Lemešić je u sezoni 1934./1935. zabio 26 golova. Livaja ima još dvije utakmice HT Prve lige u kojima taj rekord može izjednačiti ili srušiti.

'Ne opterećujem se time. Otkad sam došao ovdje, najvažnije mi je bilo osvojiti nešto s Hajdukom. Ali svakako je lijepa stvar da sam se izjednačio sa Zlatkom Vujovićem. Nadam se da ću do kraja nastaviti u istom ritmu', zaključio je Livaja.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/Arenasport

I za kraj, Marko Livaja svojom je pojavom izazvao ogromnu pozornost javnosti i podigao hrvatski klupski nogomet na novu razinu. Bez njega bi i Hajduk i HT Prva liga bili siromašniji, a interes za nogomet u Splitu i Hrvatskoj manji.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Standings provided by SofaScore LiveScore