DVIJE NAGRADE U ŠIBENIKU

Marko Banić najbolji hrvatski košarkaš

30.06.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Četvrtu godinu u nizu sportski portal Kosarka.hr odabrao je najbolje pojedince u protekloj sezoni. Laureati su primili nagrade na prigodnoj svečanosti i najavili novu sezonu

Nagradu za najboljeg mladog košarkaša je primio Dario Šarić. 16-godišnji Šibenčanin ove je godine nastupao za kadete, juniore i seniore KK Zagreba, a u reprezentacijskom dresu je jednostavno blistao.

'Zadovoljan sam nastupima za repku, ali u klubu smo ostali viceprvaci i u kadetima i u juniorima i to nije bilo dobro. U Zagrebu sam našao mir i spreman sam za ozbiljniju seniorsku ulogu', kaže Šarić, jedan od dvojice (Neven Spahija) laureata koji dolaze iz Šibenika.

'Ima u Šibeniku još dobrih trenera i puno talenata. To je u Dalmaciji tako, uvijek možete računati na nove košarkaše', kaže najmlađi laureat izbora Kosarka.hr ikada, kojega su čitatelji izabrali ispred već etabliranih košarkaša kao što su Bogdanović, Delaš, Radošević i ostali.

Još da su im pristojni uvjeti za razvoj…

Trenerom godine proglašen je Neven Spahija koji je s Valencijom osvojio Uleb kup i igrao polufinale španjolske lige.

'To je iza mene, u trenerskom svijetu se ne živi od stare slave. Sada sam prešao u Fenerbahče i sav sam u novom poslu. To je veliki izazov', kaže bivši hrvatski izbornik koji je ovu nagradu primio drugi put uz riječi: 'Za mene nije bilo niti će biti većeg priznanja od ovog.'

Košarkašica godine je razigravačica Gospića Anđa Jelavić koja je lani osvojila dva domaća i jedan regionalni trofej, a krasi je i naslov najbolje asistentice Eurolige.

'Hvala na nagradi, iako mislim da ne bi bilo nezasluženo i da je ona otišla u ruke moje suigračice Jelene Ivezić. Nadam se da će iduće godine statua biti u obliku košarkašice', našalila se simpatična igračica iz Tomislav Grada koja je ovu nagradu primila u sva četiri izdanja.

Najboljim košarkašem Hrvatske u prošloj sezoni proglašen je Marko Banić. Zadarski centar koji briljira u dresu Bilbaa bio je proglašen MVP-em Uleb kupa, a statistički je najbolji europski centar u španjolskoj ligi.

'Iza mene je stvarno vrhunska sezona, šteta je samo što na završnom turniru Uleb kupa nismo napravili više. Trebali smo. Htio bih se okušati u nekoj jačoj sredini, ali još dvije godine imam čvrst ugovor s Bilbaom i neću raditi probleme. NBA? Europa je moja Amerika', kaže Banić pred kojim je dva tjedna odmora pa pripreme za SP u Turskoj:

'Radit ćemo u miru, što je velika prednost, a nije bio slučaj prije dvije godine. Pomlađeni smo i ne bih želio prognozirati dosege, ali želim da i ekipno i ja osobno budemo puno bolji nego na Euru u Poljskoj gdje smo podbacili.'