VN NJEMAČKE

Mark Webber došao do prve pobjede u karijeri

12.07.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Australac Mark Webber za upravljačem Red Bulla pobjednik je Velike nagrade Njemačke, devete utrke svjetskog prvenstva u Formuli 1, koja je u nedjelju održana u njemačkom Nurburgringu

Webber je do prve pobjede u karijeri došao sjajnom vožnjom postavši tako 102. vozač u povijesti koji se uspeo na najvišu stepenicu pobjedničkog podija. Zanimljivo, Webber je do svoje prve Grand Prix pobjede došao u 130. nastupu. Posljednji Australac koji je slavio u nekoj od utrka svjetskog prvenstva F1 bio je Alan Jones 1981. godine u Las Vegasu.

Webber je do pobjede došao na zaista impresivan način. Startao je s najbolje startne pozicije koju je izborio u kvalifikacijama, no na prvom zavoju je udario u bolid Rubensa Barrichella. Zbog toga je kažnjen ulaskom u pitstop. Nakon povratka na stazu uspio je ipak nadoknaditi veliki zaostatak i izboriti pobjedu.

Drugo mjesto osvojio je njegov momčadski kolega Nijemac Sebastian Vettel, dok je treći bio Brazilac Felipe Massa u Ferrariju.
U ukupnom poretku svjetskog prvenstva i dalje vodi Britanac James Button sa 68 bodova, Vettel se probio na drugo mjesto sa 47 bodova, dok je Webber treći sa 45.5.bodova.

Australac Mark Webber nije skrivao oduševljenje nakon što je na stazi u Nurburgringu ostvario prvu pobjedu u karijeri u svjetskom prvenstvu formule 1.

Webber je prvi trijumf ostvario u svom 130. Grand Prix nastupu, postavši 102. vozač u povijesti koji se uspeo na najvišu stepenicu pobjedničkog podija. Posljednji Australac koji je slavio u nekoj od utrka svjetskog prvenstva F1 bio je Alan Jones 1981. godine u Las Vegasu.

'Osjećam se nevjerojatno, toliko sam želio ovu pobjedu. Stvarno sam presretan. Ovaj dan ću pamtiti cijeli život,' kazao je pilot Red Bulla.

Nakon što je startao s prve pozicije, Webber je na prvom zavoju načinio pogrešku udarivši u bolid Rubensa Barrichello zbog čega je kažnjen odlaskom u pitstop.

'Rubens mi je pobjegao i načinio sam pogrešku što sam ga udario. Nije to moj stil,' dodao je 33-godišnji Australac iz Queanbeyana. Nakon povratka na stazu odvozio je sjajno i izborio pobjedu.

Webber je početkom ove godine slomio nogu nakon pada s bicikla, no uspio se oporaviti do početka ove sezone.

'Iza mene je teška i naporna zima. Nakon nesreće mi nije bilo lako, no imao sam veliku podršku obitelji i prijatelja i zbog njih sam se uspio vrlo brzo oporaviti,' dodao je.

Webber je u F1 debitirao 2002. godine za upravljačem Minardija. Iduće godine je preselio u Jaguar gdje se zadržao do 2005. godine kada prelazi u Williams. Dvije godine kasnije je otišao u Red Bull.