sudački ekspert

Marijo Strahonja komentirao je Čeberkovo isključenje protiv Dinama, ali i Livajin način izvođenja penala

09.05.2022 u 21:57

Bionic
Reading

Nakon sadržajnog prvenstvenog kola, nakon kojeg je postalo jasno da će se Dinamo i Hajduk boriti za naslov prvaka, o sudačkim potezima stručni je stav dao bivši nogometni sudac a danas komentator na HTV-u Marijo Strahonja

S obzirom na to da se nakon dva derbija ipak više priča o potezima Brune Petkovića i Marka Livaje, nego o sudačkim eventualnim propustima, jasno je da zamjerki nema. Osim u nekim birtijaškim raspravama - je li bio penal za Hajduk ili ne, odnosno je li Čeberko kažnjen prestrogo.

Prvu spornu situaciju, odnosno poništeni Mierezov gol Strahonja je komentirao ovako.

'Sudac je bio dobro postavljen, napadač Osijeka imao je ispruženu ruku ispred sebe koja je u neprirodnom položaju. Stekao je prednost i dobra reakcija suca, a napadač nije protestirao'.

U 44. minuti iste utakmice, u kojoj je Dinamo deklasirao Osijek i svladao ga 3:0, Čeberko je dobio drugi žuti karton, pa su gosti do kraja ogleda igrali s desetoricom.

'Kod prvog žutog kartona, ispravna odluka suca, jasno je čišćenje u obećavajućoj situaciji. Druga situacija, obrambeni igrač dolazi s leđa u želji da igra loptom i kasni u reakciji i udario je igrača po nogama. Sudac je morao donijeti odluku, on je tu da donosi odluke. U nekim utakmicama ovo bi bilo granično sa žutim kartonom, međutim postoje elementi za žuti i ovdje sucu trebate dati za pravo. Pajač je bio siguran u svoju odluku. Uživo ova reakcija je dojam veći nego kad analizirate. Uživo nema dileme i najvažnija je ta prva impresija. Ispravno je postupio. VAR se ne uključuje kod drugog žutog kartona'.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport
  • +7
Dinamo - Osijek, 8.5.2022. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Strahonja je komentirao i 'zvižduke' Darija Bela na utakmici Rijeke i Hajduka, u kojoj su Splićani pobijedili 3:0.

'Sudio je dobro, ovo mu je druga ozbiljnija u ovoj sezoni, baš je napredovao. Vidi se mirnoća, upravljanje. Posebno me veseli cijeli sudački rad, sve je išlo tečno. Suci su odradili jako dobar posao'.

U 13. minuti viđena je sporna situacija. Ali samo za navijače sporna.

Naime, Filip Krovinović pucao je s 25 metara, a na rubu šesnaesterca Krešić je loptu dirao rukom. 

'Ovo je bilo za kazneni udarac. VAR je tu odigrao važnu ulogu. Sudac nije tu dosudio ništa samostalno, VAR je prvo napravio identifikaciju je li se lopta drži linije ili ne, a kada su vidjeli da je na liniji, dali su sucu drugu priliku'.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

A kazneni udarac izveo je Marko Livaja. S laganom zadrškom prije udarca.

'Izvođenje penala bilo je u skladu prema propisima, važno je da nije stao. Kada je Petković dobio žuti karton zbog nepravilnog izvođenja penala, on je tada stao, Livaja je imao kontinuirao kretanje. Iako bi bilo sportski, korektnije i ljepše da se napadači zalete i izvedu taj udarac. Golmani su tu u deficitu. Moraju se kontinuirano držati na liniji, oni nemaju prostora izaći van, a napadači imaju prostora za fintiranje. Bilo bi ljepše kada bi se napadač izletio i pucao po golu'.

Za kraj, Strahonja je objasnio kako je isključenje Josipa Drmića posve opravdano.

  • +24
Rijeka - Hajduk, 8.5.2022. Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Raspored HT Prve lige do kraja sezone:

35. kolo

  • Hajduk – Istra (14. svibnja)
  • Šibenik – Dinamo (15. svibnja)

36. kolo

  • Dinamo – Hajduk (21. svibnja)
Standings provided by SofaScore LiveScore