IZA 'NEPRIJATELJSKIH LINIJA'

Maribor je jako napaljen, spremniji je od Dinama!

21.08.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Što u suparničkom taboru misle o Dinamu i kako ga mogu pobijediti – Mariborove šanse za tportal analizira Miran Zore, glavni urednik slovenskog portala Nogomania.com

Maribor je već osigurao grupnu fazu Europske lige, ali play-off za Ligu prvaka je san koji se ove godine može realizirati i – kako kažu u Mariboru – 'šansa generacije'... Momčad ima europsko iskustvo, samopouzdanje, igrače i trenera koji mogu napraviti čudo. Napravili su ga i prošle godine, kad su izbacili Glasgow Rangers u doigravanju za Europsku ligu – ove godine su u još većoj prilici.

Samopouzdanje je naraslo poslije uvjerljivih igara protiv Željezničara i Dudelangea u pretkolima, ali u najavama susreta s Dinamom ne diže se puno prašine – možda iz kluba žele da ih Dinamo podcijeni, ali i smanjiti pritisak na svoje igrače. Sportski direktor Zlatko Zahovič vjeruje da je Dinamo najteži suparnik kojeg su mogli dobiti u doigravanju te jasan favorit, pogotovo zato što zbog geografske blizine Zagreba i Maribora klubovi već otprije dosta znaju jedan od drugome.

Darko Milanič trenutno je jedan od najboljih slovenskih trenera, možda i najbolji. Sigurno je najozbiljniji kandidat za međunarodnu karijeru ili izborničku funkciju, a poznat je po temeljitom i dosljednom radu, pogotovo u fazi obrane te u segmentu discipline u igri, tako da je sigurno detaljno analizirao Dinamo. Naravno, primijetio je 'južnoameričku' nijansu u Dinamovoj igri (tu prije svega cilja na Sammira) i rekao da je dvoboj s Dinamom najvažniji ispit u njegovoj dosadašnjoj karijeri. S njegove i sa Zahovičeve strane očekuje se totalni 'all in'...

Što se navijača tiče, dojam je da su vrlo optimistični. Kod nas se dobro prati Dinamo, prima se HTV i puno je ljudi gledalo utakmice protiv Šerifa u kojem igraju dvojica naših igrača. Neki su navijači željeli baš Dinamo u play-offu – stvorilo se mišljenje da momčad s ovim trenerom više nije toliko jaka. Zanimanje je veliko: na zagrebačkoj utakmici očekujemo nekih 1500 navijača (ponajviše iz organizirane skupine Viole), koji dolaze vlakom i autobusima. I karte za uzvrat se jako dobro prodaju, tako da će stadion biti 100% pun, kao i na svim europskim utakmicama. U Ljudskom vrtu navijači očekuju spektakl, a Mariborčani kod kuće mogu igrati kao u transu...

I u Sloveniji je dobro poznato neslaganje dijela Dinamovih navijača s upravom kluba. Loša atmosfera oko Dinama sigurno će ići u korist Mariboru, a neki se nadaju da bi BBB-i mogli sami izbaciti svoj klub iz Europe, iako je to vjerojatno samo iluzija.

Dinamo je favorit, ali trenutačno nije optimalno spreman i osobno mislim da šanse našeg prvaka nisu male. Najjači Mariborov adut je izuzetno dobra fizička i psihička sprema, svi su jako napaljeni na Europu i ako izvuku dobar rezultat u prvoj utakmici (pritom mislim i na minimalni poraz s golom u gostima), pred svojim Violama mogu napraviti čudo – što bi ulazak u Ligu prvaka sigurno bio.


Momčad igra u varijaciji sustava 4-2-3-1, koji se – ovisno o kretanju napadača – pretvara u 4-4-2. Po pozicijama to izgleda ovako: Handanovič na golu, desno Aleš Mejač (mijenja ga mladi Martin Milec, koji se vraća nakon ozljede, ali će protiv Dinama biti na klupi), središnji braniči Aleksander Rajčevič i Brazilac Arghus, a lijevo mladi Dejan Trajkovski. U sredini su reprezentativac Aleš Mertelj i Goran Cvijanovič, lijevo krilo obično je Hrvat Dejan Mezga, a desno makedonski reprezentativac Agim Ibraimi. U napadu igraju kapetan Marcos Tavares i Robert Berič.

Nogomania.com

Miran Zore glavni je urednik najpopularnijeg slovenskog nogometnog portala Nogomania.com.

U prekidima su izuzetno opasni Cvijanovič, Mezga i Ibraimi, a bokovi su najjača strana momčadi – osobito desni, na kojem igra Agim Ibraimi. On je od 'driblerčine' postao moderan igrač koji puno trči, dobro dodaje, ima jak i precizan šut te se zna nositi s pritiskom, što mu je jedna od najvećih vrlina. 24 su mu godine i priželjkuje transfer u jednu od najjačih europskih liga, tako da uvijek daje sve od sebe – pogotovo u Europi!

Primjetno je da Dinamo ima problema s probijanjem dobro organiziranih suparnika i zato Maribor sigurno neće krenuti u otvorenu bitku na terenu. U Zagrebu će sigurno prvenstveno paziti na svoj gol i šansu tražiti u svojim standardnim situacijama i preko protunapada. Očekujem da će probati zatvoriti sredinu terena, jer tu je slabiji, te onemogućiti Dinamovim napadačima da dolaze u situacije 'jedan-na-jedan' s vratarom Handanovičem, koji ponekad zna kiksati.

Maribor mora iskoristiti recept kojim su se već poslužile momčadi koje su u nedavnoj prošlosti pobjeđivale Dinamo: igrati disciplinirano, ne dozvoliti laki ulaz u vlastiti kazneni prostor i ne pribjegavati glupim prekršajima koji bi mogli rezultirati opasnim slobodnim udarcima.

U Maksimiru će najveću prijetnju predstavljati Sammir, isto tako i Fatos Beqiraj i Ante Rukavina. Dosta se očekuje i od Milana Badelja te igrača koji je već nekoliko puta spasio Dinamo – Domagoja Vide. Međutim, po meni, Maribor može sam sebi biti najveća opasnost: nadam se da ga neće uhvatiti takozvani 'balkanski kompleks', što se događa nekim slovenskim momčadima, pa izgube i kad su bolje.

U klubu su, međutim, dokazali da rade i razmišljaju 'europski', a svi dišu samo za jedan cilj: Ligu prvaka! Svi u Sloveniji znamo što je Dinamo, kakve igrače i proračun ima, možda ga i predobro poznajemo i zato očekujemo da našem prvaku bude lakše. No ako je Dinamo individualno jači, Mariborova snaga leži u – kolektivu.

Maribor - Dudelange 4:1