ŽIVOTNA PRIČA

Marcel Hirscher – odlazak skijaškog kralja koji je privatizirao Svjetski kup

15.09.2019 u 08:50

Bionic
Reading

Krajem listopada u Söldenu počinje nova sezona Svjetskog kupa, ali na startu više neće biti najpoznatijeg imena alpskog skijanja. Čudesni Marcel Hirscher donio je najtežu odluku života - možda najbolji skijaš svih vremena na vrhuncu je otišao u mirovinu i šokirao sve ljubitelje zimskih sportova. Iza Austrijanca ostat će postignuća koja će teško biti nadmašiti

Prije nešto više od deset dana na austrijskoj televiziji dogodio se trenutak od kojeg su strepili ljubitelji skijanja.

'Danas je dan u kojem završavam aktivnu karijeru. Konačnu odluku donio sam prije dva tjedna, a mnogo je razloga iza toga. Ovo nije promjena posla, završava jedan period mog života i sutra počinje drugi', rekao je Hirscher i tako rastužio svoje poklonike, ali i sve one koji prate alpsko skijanje.

Šok je to za mnoge, ali ne i iznenađenje, jer takva odluka kotrljala se još prije mjesec dana, kada nije došlo do tradicionalnog druženja s novinarima, a ovaj 30-godišnjak svoju je mirovinu najavljivao i prije nekoliko godina.

Osam Velikih kristalnih globusa zaredom

Iza sebe je ostavio nevjerojatna postignuća. Hirscher je u karijeri koja je trajala od 2007. godine osvojio osam Velikih kristalnih globusa zaredom kao pobjednik Svjetskog skijaškog kupa, uz šest Malih kristalnih globusa u slalomu i šest u veleslalomu (i ne drži ih doma, nego u banci). Uzeo je i dva olimpijska zlata u Pjongčangu 2018. godine (kombinacija i veleslalom) te srebro u Sočiju u slalomu četiri godine ranije. Osvojio je i sedam zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima, a u Svjetskom kupu pobijedio je 67 puta (32 u slalomu, 31 u veleslalomu, tri u paralelnom slalomu i jednom u superveleslalomu).

Koliko je bio dominantan, dovoljno govori podatak da je sljedeći po broju osvojenih Velikih globusa Marc Girardelli s njih 'samo' pet, a nitko nije osvojio više od tri u nizu osim njega. Isto tako, moramo spomenuti da je posljednji pobjednik Svjetskog kupa, a da nije veličanstveni Austrijanac, bio naš Ivica Kostelić (2011.).

  • +3
Marcel Hirscher u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Čudesni Austrijanac rođen je 2. ožujka 1989. u austrijskom gradu Halleinu. Njegov otac Ferdinand je Austrijanac, majka Sylvia Nizozemka, a Marcel je kasnije odlučio prigrliti Austriju zbog uvjeta koje je dobio.

Roditelji su mu godinama vodili skijašku školu u Annabergu i mali Marcel bio je predodređen da se bavi tim zimskim sportom. Fascinantno zvuči podatak da je počeo skijati s dvije i pol godine. I od njegovih prvih koraka na skijama moglo se vidjeti koliko je dobar, jako dobar.

Njegov otac, koji ga je kasnije pratio na utrkama, kazao je da je vidio tisuće djece početnika, ali nitko nije mogao odmah raditi zavoje bez padanja kao njegov sin.

Rekordi, ekstremni sportovi i Ingemar Stenmark

U skladnoj obitelji, u kojoj je sve bilo posvećeno njemu, te uz subvencije Austrijskog skijaškog saveza, Marcel nije zanemario ni školovanje. Uvijek je bio među najboljima, a 2007. diplomirao je u turističkoj školi u Salzburgu.

Te godine počeo se utrkivati s velikim dečkima u Svjetskom kupu. Zanimljivo je da se prvi put popeo na postolje u Kranjskoj Gori 9. ožujka 2008., u kojoj je upisao i posljednje postolje - 10. ožujka 2019. u istoj disciplini na istoj poziciji bio je treći.

U uvodu teksta nabrojali smo njegove veličanstvene uspjehe, a Hirscher je tijekom karijere srušio brojne rekorde, kao i onaj najvažniji po ukupnim pobjedama u Svjetskom kupu, ali rekorde jednog čovjeka nije ulovio. Možda i bi da je nastavio... Riječ je o Ingemaru Stenmarku, švedskom skijašu koji je uzeo tri Velika kristalna globusa, ali od Hirschera ima više pojedinačnih pobjeda (86-67), kao i u njihovim najdražim disciplinama slalomu (40-32) i veleslalomu (46-31).

  • +10
Austrijski skijaš Marcel Hirscher Izvor: EPA / Autor: FLORIAN WIESER

Marcela su Austrijanci obožavali, ali divili su mu se i suparnici na stazi, kao i fanovi diljem svijeta, zbog njegova stila skijanja. Nije bilo važno ako je imao sekundu prednosti nakon prve vožnje, on se i u drugoj bacao na glavu i povećavao tu prednost. Dok bi drugi u takvoj poziciji kalkulirali, povukli 'ručnu', njegova glava razmišljala je kako što jače napasti iduća vrata. Ljubitelji skijanja zato pamte mnoga njegova nevjerojatna izvlačenja na stazi kada je izgledalo da je izgubio kontrolu, ali Austrijanac je uvijek pronalazio način da vrati stabilnost, a da pri tome ne gubi na vremenu...

Iako je bio dio austrijske reprezentacije, imao je svoj poseban tim u kojem je glavnu riječ vodio otac, uz kojeg se vezivao nadimak Supervizor. Njega je pitao za savjete, kakve skije uzeti, na koji način voziti i kojom linijom... Pazilo se na svaki detalj, a Marcel je bio uvijek spreman riskirati i probati nešto novo.

No nije bio robot, kako bi mnogi pomislili, zbog njegovih ostvarenja. Bio je poznat ljubitelj ekstremnih sportova, lud za motokrosom, kajakom na divljim vodama, penjao se po stijenama, a i takav privatni život poslije skijaške sezone pomagao mu je da uvijek ostane u savršenoj kondicijskoj spremi.

Bračne vode i odnosi s obitelji Kostelić

Što se tiče njegova ljubavnog života, o njemu je malo govorio i uz njega se nisu nikada vezivale afere. Zna se da je 2018. ušao u bračnu luku s Laurom Moisl, a iste godine rodio mu se sin.

'Kad smo se upoznali, nije uopće znala tko sam ja, a kada je to doznala, nije je uopće bilo briga i dosta me dugo ignorirala', kazao je Marcel, no na kraju je osvojio srce svoje životne odabranice.

Za kraj smo ostavili nešto što je zanimljivo hrvatskoj javnosti, njegov odnos s obitelji Kostelić. Ivica i Marcel bili su veliki konkurenti na stazi, a u jednom trenutku njihovih karijera došlo je do verbalnog sukoba. Naime, Austrijanac je zbog svojeg agresivnog stila vožnje znao 'haklati' vrata, ali je nastavio skijati kao da se nije ništa dogodilo (kasnije bi bio diskvalificiran), a Kosteliću je zasmetalo to što nije odustao u tome trenutku kada je nagazio vrata, kao što su radili svi ostali. Hirscher se pravdao da nije imao osjećaj da je napravio pogrešku, a sve je kasnije izglađeno.

'Marcel i ja smo imali dug i iskren razgovor, u kojem je obećao da će više pažnje posvećivati 'haklanju' vrata i, ukoliko se to dogodi, da će napustiti stazu i neće nastaviti utrku. Moja vjera u njegovo poštenje bila je u jednom trenutku malo poljuljana, ali se vratila kada je sam zatražio razgovor, kojem sam se odazvao. To je upravo ono što nam je trebalo nakon svega', objasnio je Kostelić.

Ne treba spominjati to da su njih dvojica uvijek poštovali jedan drugog...

Iako su u prošlosti austrijski mediji znali udarati po Kostelićima, a bili su i ljubomorni ponajviše zbog Janice, upravo Hirscher je uvijek biranim riječima govorio o uspješnoj hrvatskoj obitelji i nije skrivao divljenje zbog toga što su iz zemlje bez prave staze stigli vrhunski skijaši Ivica i Janica. Uz to je Marcel nekoliko puta branio Antu Kostelića zbog postavljanja slalomskih vožnji. Naime, Gipsove staze bile su vrhunske, teško postavljene, pravi izazov, a ne neke 'miki maus' vožnje, kako je on zvao one lagane. Mnogi skijaši nisu ih mogli svladati te su dizali glas. Hirscher je uvijek stao u obranu Gipsa, a najbolje se to vidjelo na Igrama u Sočiju 2014.

Nakon prve slalomske vožnje Hirscher je bio deveti, a drugu vožnju postavio je Kostelić i Austrijanac se dokopao srebra. Od prvih osam skijaša iz prve vožnje, pet ih nije završilo drugu vožnju i Kostelić je bio suočen s teškim uvredama. Hirscher je tu bio jasan:

'Kostelić je postavio tešku stazu, no ovo su ipak Olimpijske igre, a ne školsko prvenstvo.'

I dodajmo kako je Hirscher briljirao u Zagrebu - čak pet puta osvajao je utrku i s pravom može nositi titulu 'kralj Sljemena', no on nije bio samo kralj zagrebačkog brda, nego i alpskog skijanja. Majstore, naklon do poda... Poslije tebe više neće biti isto!