ZAVRŠNA CEREMONIJA

Mandela dobio ovacije, Shakira oduševila

11.07.2010 u 20:09

Bionic
Reading

Prije utakmice održana je i spektakularna ceremonija zatvaranja. Kolumbijska pjevačica Shakira izvela je službenu pjesmu Svjetskog prvenstva, a na tribinama je svoje mjesto našao i Nelson Mandela

Navijače na stadionu Soccer City prije finalne utakmice zagrijale su plesačice i popularna glazbenica Shakira koja je otpjevala pjesmu 'Waka Waka' koja se smatra himnom završnice u JAR-u.

No prava ludnica je bila kada se na tribinama prelijepog zdanja pojavio 91-godišnji Nelson Mandela čiji je dolazak izazvao ovacije.

Iako je bila realna mogućnost da zbog slabog zdravlja legendarni Južnoafrikanac ne dođe, kao i zbog činjenice da mu je na dan otvaranja u prometnoj nesreći poginula 13-godišnja unuka, bivši predsjednik ove zemlje je smogao snage.

Iz njegove obitelji optuživali su Fifu za veliki pritisak da se Mandela pojavi na završnici i na kraju čelnici Međunarodne nogometne organizacije mogu biti zadovoljni, stigao je, ali ne samo na njihovu radost, nego i svih Južnoafrikanaca.

No, iako se Fifa nadala da će Mandela predati pobjednički pokal novom svjetskom prvaku, legendarni borac protiv aparthejda koji je čak 27 godina proveo u zatvoru kratko se zadržao na stadionu.

'Nelson Mandela je želio pozdraviti svoje sunarodnjake, no nije u mogućnosti fizički izdržati cijelo vrijeme na stadionu,' kazao je njegov unuk Mandla Mandela.