RIJEČ S TEŽINOM

Maljković nahvalio hrvatske košarkaše

08.08.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Možda će netko pomisliti da je uvjerljivo pobijediti košarkašku reprezentaciju Crne Gore najnormalnija stvar, no otkako su Crnogorci izašli na košarkašku scenu do poraza s Hrvatskom (71:85) izgubili su samo jednu utakmicu u tri godine. Vjerojatno bi prejaka usporedba bila reći da će Crnogorci biti u košarci isto što i u vaterpolu, no riječ je o doista jakoj reprezentaciji koja će mnogima pomrsiti račune

'Najviše smo se bojali njihove tjelesne snage pod košem, no na koncu smo i za to pronašli rješenje', ustvrdio je Damir Markota.

A rješenje za nadljudski snažnog Pekovića bili su Barać i Žorić. Rješenje za dugogodišnju neučinkovitost na krilnom centru ukazalo se u liku Markote. Uz po pet asistencija Popovića i Drapera, pet dodavanja za čisti koš imao je i Šveđo.

'Bogdanović je sa svojih 25 koševa samo pokazao da sam, kada sam ga sa 17 godina doveo u Real, bio posve u pravu. Izvanredna igra reprezentacije Hrvatske, bogata, strpljiva i pametna. Nevjerojatno je koliko su bili strpljivi. Ako ovako budu igrali, s još nekim dodacima, bit će u vrhu na Eurobasketu jer imaju sve. Jako dobro sklopljen tim, tehnički možda 'ponajjači'', primijetio je slovenski izbornik Božo Maljković.

Poput izbornika Vrankovića, ni Popović ne želi uživati u ovim komplimentima jer je prerano za euforiju.

'U ovoj sezoni shvatio sam da koš nije primaran, da je primarno naći igrača u najboljoj poziciji. Gradimo momčad i igru, a jedino će Eurobasket dati odgovor na to jesmo li uspjeli.'

Hrvatska večeras igra sa Slovenijom (21) i očekuje se da ta utakmica može napuniti 12.500 mjesta u Stožicama. Jedina uz onu potencijalnu Slovenaca i Srba, koja se može dogoditi tek u utorak, u razigravanju za plasman svih vrsta sudionica turnira zemalja nastalih raspadom SFRJ.

Zanimanje Ljubljančana za prvi dan turnira Ex-Yu Adecco nije veliko - bilo je tek 500 ljudi na utakmici BiH i Makedonije i 1500 na dvoboju Hrvatske i Crne Gore.

U košarkaškim krugovima ideja o ovakvu turniru naišla je na sveopće prihvaćanje.

'Kao da su mene pitali. Svi me pitaju je li to moja ideja, no toga su se sjetili glavni tajnik Saveza, Rems, i suradnici', ističe Maljković.