nitko ga ni ne krivi

Makedonski sudac koji je oduzeo ključnu loptu Hrvatima poručio: Siguran sam...

28.01.2020 u 17:03

Bionic
Reading

Emocije se polako stišavaju, dojmovi se skupljaju, a kako dani od poraza 20:22 protiv Španjolaca u finalu odmiču, u Hrvatskoj se ovaj rezultat ipak počinje doživljavati kao veliki uspjeh

Hrvatski rukometaši na ovogodišnje europsko prvenstvo otišli su kao 'autsajderi', odnosno nitko im nije davao prevelikih izgleda da bi mogli do odličja.

No, na kraju su dogurali do finala, u kojem su tijesno izgubili od Španjolske 22:20, te su se na kraju okitili srebrnim odličjem.

Jedan od ključnih detalja zbio se u samoj završnici dvoboja, kada su Igoru Karačiću u 59. minuti, pri rezultatu 21:20 dosuđeni koraci, te je Hrvatska ostala bez prilike za izjednačenjem.

  • +45
EP u rukometu, finale, Španjolska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Suci na tom dvoboju bili su Makedonci Gjorgji Načevski i Slave Nikolov, koji su za svoje suđenje dobili komplimente. 

 S obzirom na položaj na terenu, Načevski je od svog kolege Nikolova koji je bio kod gola, nakon dosuđenih koraka dobio pitanje 'Što si sudio', na što mu je odgovorio 'Ne brini, siguran sam da su bili koraci'.

Evo i što je Načevski rekao za Balkan-Handball.com nakon finala. 

'Normalno je da je teško donijeti jednu takvu odluku, jer ne želiš biti taj koji će odlučiti finale europskog prvenstva u posljednjoj minuti. Olakšavajuća stvar je da sam u tom trenutku bio 100 posto siguran da je igrač napravio barem šest koraka. Sve to, međutim, moraš odlučiti u djeliću sekunde'.

Koliko je sam stil igre Španjolaca i Hrvata bio zahtjevan za suđenje?

'Nije lako suditi Španjolskoj i Hrvatskoj, s obzirom na to da obje ekipe igraju jaku obranu, ujedno i prljavu, što se vidi i po broju isključenja koje imaju. Trudili smo se svojim autoritetom i znanjem svesti probleme na minimum i da se utakmica završi s po dva isključenja na obje strane. Tu svakako veliku ulogu ima i to što nas ti igrači cijene kao suce i ljude, zato znaju da svaku odluku koju donesemo nikada neće biti usmjerena protiv jedne momčadi namjerno.

Kakav je pritisak suditi finale?

'Pritisak uvijek postoji, a mnogo je bio veći s obzirom na to da smo sudili Hrvatskoj gdje imamo puno prijatelja. Zato smo dali sve od sebe da budemo pravedni i obazrivi pri svakoj odluci, jer nismo željeli dati povoda za negativne komentare s druge strane', zaključio je priču za Balkan-Handball.com Načevski.