SP U BRZOPOTEZNOM

Magnus Carlsen potvrdio dominaciju u šahu novom svjetskom titulom; kod šahistica najbolja Katerine Lagno

30.12.2019 u 20:49

Bionic
Reading

Nakon 21 odigranog kola 14. Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom šahu, disciplini u kojoj za cijelu partiju igrač ima samo tri minute uz dodatak od dvije sekunde nakon svakog odigranog poteza, završeno je pobjedom aktualnog svjetskog prvaka u standardnom šahu Norvežanina Magnusa Carlsena

U konkurenciji 206 sudionika iz 44 zemlje, Carlsen je postigao 13 pobjeda i sedam remija uz samo jedan poraz i sa 16,5 bodova podijelio prvo mjesto s Amerikancem Hikaruom Nakamurom. U skladu s pravilnikom natjecanja konačna odluka o pobjedniku pala je u doigravanju. Norvežanin je slavio sa 1,5-0,5 i tako osvojio peti naslov svjetskog prvaka. Da kuriozitet bude još veći, Magnus Carlsen trenutačno drži sva tri naslova svjetskog prvaka - u standardnom šahu, te rapidu i blicu.

Osvajanjem srebrne medalje Nakamura je potvrdio svoj ugled vrhunskog 'cugeraša', a osvajanjem bronce ugodno je iznenadio 'povratnik', nekadašnji svjetski prvak Vladimir Kramnik. Naš Marin Bosiočić, koji je s blic-rejtingom od 2567 bodova na startnoj listi bio tek 103., završio je na skromnom 134. mjestu sa 9,5 bodova.

Nakon 17 odigranih kola 8. Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom šahu, disciplini u kojoj za cijelu partiju igračica ima samo tri minute uz dodatak od dvije sekunde nakon svakog odigranog poteza, završeno je zasluženom pobjedom Ruskinje Katerine Lagno.

U konkurenciji 122 šahistkinje iz 24 zemlje, Katerina Lagno je nanizala 10 pobjeda i šest remija uz samo jedan poraz i osvojila prvo mjesto sa 13 bodova. Bio je to njezin treći naslov svjetske prvakinje u ovoj atraktivnoj disciplini. Srebrnu medalju osvojila je Ukrajinka Anna Muzičuk sa 12,5 bodova, a broncu Kineskinja Zhongyi Tan sa 12 bodova.

Konačni poredak najuspješnijih sudionika: 1. Carlsen 16,5 bodova, 2. Nakamura 16,5, 3. Kramnik 15, 4.-5. Griščuk i Vachier-Lagrave po 14, 6.-20. Firouzja, Artemiev, Yu, Matlakov, Duda, Andrejkin, Fedoseev, Giri, Zubov, Aronian, Wang, Inarkiev, Svidler, Gelfand i Čeparinov po 13,5 bodova itd.

Konačan poredak najuspješnijih sudionica: 1. Lagno 13 bodova, 2. Muzičuk A. 12,5, 3.-4. Tan i Gunina po 12, 5.-9. Kosteniuk, Lei, Arabidze, Stefanova Hademalsharieh po 11,5 bodova itd.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Nenad Bjelica, Massimo, braća Sinković, Gordan Jandroković…