'LAVOVIMA' SIGURNIH 2:0

Lyonovoj pobjedi kumovale grube Dinamove greške

27.09.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Nakon 12 godina Dinamo je opet, u sklopu Lige prvaka, gostovao u Francuskoj. Tada je u Marseilleu bilo 2:2, ali već u trećoj minuti dvoboja bilo je jasno da Dinamo o remiju može samo sanjati. Lyon je na kraju slavio 2:0, a kod oba pogotka krivci su velikim dijelom Dinamovi igrači

Lyonovo dugogodišnje iskustvo igranja u Ligi prvaka, koje traje već 12. sezonu, te već uobičajene Dinamove greške u europskim utakmicama usmjerili su vodu na mlin francuske momčadi, koja je bila bolja, mirnija i pametnija te na kraju sasvim zasluženo slavila sa 2:0.

Dinamo je najavljivao hrabru i ravnopravnu borbu a Jurčićevi igrači u tom pristupu nisu previše odmakli. No, obrana je bila propusna, s mnogo grešaka, pa su 'lavovi' već u trećoj minuti mogli do vodstva, ali Gomis je zapucao idealnu priliku na samom startu utakmice i ostavio 'modre' na životu barem još neko vrijeme.

Naravno, nije griješila samo obrana jer obrana počinje od napada, ali kako od Beqiraja, pa i Sammira te Kovačića nije bilo previše koristi u napadačkom dijelu, domaćini su kratkim dodavanjima brzo probijali Dinamov vezni i obrambeni red, malo po desnoj strani gdje je Reveillere u dva, tri navrata smiješnim napravio Ibaneza, ili po lijevoj strani otkud su stizali opasni Bastosovi ubačaji. Na svu sreću, Vida je imao svoj dan pa tih ubačaja ali ni prodora nije bilo previše. Jedan takav, u devetoj minuti promašio je Briand.

Dinamova prva suvislija akcija stigla je u 12. minuti, ali bez opasnosti po Llorisa. Lyonove igrače taj Sammirov potez nije uplašio te su nastavili u svom ritmu. Uz pomoć Ibaneza, a potom i Nikole Pokrivača, koji je asistirao Gomisu za Lyonovo vodstvo u 23. minuti.

Vratar domaćih posla nije imao do 30. minute. Doduše, nije ni tada bilo opasnosti jer je Calellov udarac bio vrlo neprecizan, ali je zato u 31. Beqiraj mogao zabiti za 1:1. Ipak, Crnogorac je zakasnio na loptu, a jedino što je uspio bilo je iščupati busen trave.

Agilni Vida na sceni je u 35. minuti, prvo sprečava opasnost po Kelavu, a onda u trku iznosi loptu i stvara prigodu za Sammira, no ovaj Brazilac očito nije imao svoju večer.

Do kraja poluvremena domaćini su zaprijetili još tri puta, prvo preko Greniera, koji puca preko gola a potom i Gomisa koji nije kaznio Ibanezovu zbunjenost. I kad već nisu uspjeli zabiti iz igre, domaćini su poentirali nakon prekida, točnije kornera, kojeg je poput penzionera ispratio Tonel, a Kone lako povisio na 2:0. U zadnjoj minuti prvog poluvremena odlične reflekse iskazao je Kelava spasivši odličnu situaciju Greniera.

U drugom dijelu trener Jurčić dao je priliku Šimuniću i Tomečaku umjesto Badelja i Kovačića, a te promjene nisu najavljivale 'juriš' prema vrataru francuske momčadi. Naravno, Lyonu je to odgovaralo jer imao je sigurno vodstvo te je mogao lako kontrolirati dvoboj. A još bi mu bilo lakše da je u 51. minuti Gomis postigao svoj drugi, odnosno Lyonov treći gol. Na sreću Dinama, trener Garde već u 63. minuti odlučio je odmoriti svojeg ponajboljeg igrača, Gomisa, pa je i Dinamo imao brigu manje.

U 70. minuti Dinamo je izveo prvi korner, a nakon Tomečakova ubačaja Vida je uputio udarac no odbila ga je Lyonova obrana u korner, a novi ubačaj bio je još opasniji, pa je intervenirati morao i Lloris.

Odlučio je Jurčić posve riskirati, pa je u 76. minuti u igru umjesto Pokrivača gurnuo Rukavinu, ali ni s dva prava napadača Dinamo nije uspio postići prvi pogodak u ovoj sezoni Lige prvaka. Doduše, imao je Jerko Leko priliku u 84. minuti, ali više od kornera nije izborio. Tako će Dinamo za prvijenac morati pričekati do 18. listopada, kada u Maksimir dolazi Ajax.

Lyon - Dinamo 2:0

LYON - Stadion Gerland, gledatelja 30.000; sudac Pavel Kralovec (Češka)
STRIJELCI: 1:0 Gomis (23), 2:0 Kone (42)
LYON: Lloris, Reveillere, Kone, Lovren, Cissokho, Kallstrom, Gonalons, Briand, Grenier (Pied, 79), Bastos, Gomis (Lacazette, 63).
DINAMO: Kelava, Leko, Vida, Tonel, Ibanez, Pokrivač (Rukavina, 75), Calello, Kovačić (Šimunić, 46), Badelj (Tomečak, 46), Sammir, Beqiraj.