TAKO MALI A TAKO DOBAR

Luka Modrić već skupio stotku u dresu 'spursa'

03.11.2011 u 08:50

Bionic
Reading

Govorili su da će mu nizak rast i tjelesna građa biti hendikep u Engleskoj, a postali su mu prednost. Luka će stotu za 'spurse' utakmicu igrati 7. studenoga

Nikad u povijesti Tottenham nije platio nekog igrača kao što je 'iskrcao' za Luku Modrića! Taj je 25 milijuna eura vrijedan transfer realiziran 26. travnja 2008. u zagrebačkom hotelu Westin, oko pola sata prije ponoći. Zdravko Mamić pregovarao je s Tottenhamovim predsjednikom Danielom Levyjem, koji je privatnim zrakoplovom doputovao u Zagreb, zavjetovavši se da se bez Luke ne vraća u London! Lukina prva plaća bila je tada plaća bila oko 50.000 eura tjedno!

Prošle godine u Dubrovniku, Leyi i Modrić dogovorili su povećanje plaće i sad zarađuje oko 70.000 eura tjedno. A ovih bi dana trebali biti završeni višetjedni pregovori Modrića i Tottenhama oko novog ugovora, na osnovi kojeg bi, prema nekim informacijama, zarađivao 120.000 eura tjedno i bio bi najskuplji u povijesti Spursa!

Iako Totenham čini baš sve kako bi zadržao Modrića, nije sigurno da već ove zime neće promijeniti sredinu. Chelsea se samo pritajio i svakako treba očekivati novu ponudu sa Stamford Bridgea, posebno nakon odličnih ovojesenskih Lukinih igara u Tottenhamu.

Ode li u Chelsea bit će prvi Hrvat na Stamford Bridgeu nakon Marija Stanića koji je u četiri sezone (od 2000. do 2004.) nastupio u 59 prvenstvenih utakmica i zabio sedam golova. O Modrićevu dolazećem jubileju, Stanić kaže:

'To je fantastično! Luka je, eto, četvrtu godinu u klubu i već razbija stotku, dok ja nisam bio ni blizu te brojke. Ali, treba se sjetiti da sam cijelu sezonu izgubio zbog teške ozljede koljena', kaže Stanić i nastavlja:

'Tek kad završi karijeru, Luka će shvatiti što je napravio, što znači ta stotka! I to je normalno, jer sad je usredotočen na igru, sad želi iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje i ne razmišlja o statistici. A mi sa strane to možemo sad znatno više cijeniti od njega. I tek kad bude daleko od nogometa, uvidjet će veličinu ostvarenog. A nastavi li tako, odigrat će i više od 200 premijerligaških utakmica, što svakako ponajbolje govori o Modrićevoj kvaliteti'.

Stanić je posebno naglasio ovo:

'Modrićeva je karijera prava hollywoodska priča, bio bi to sjajan film o ostvarenju američkog sna na hrvatski način! Luka je, naime, imao iznimno težak razvojni put, da sad ne ponavljamo potankosti, od izbjegličkih dana, preko kaljenja u BiH, pa sve do londonskog glamura! Svatko je od nas imao na svoj način težak put, ali Lukin je bio doista poseban i stoga ta stotka ima i specifičnu težinu'.

Bi li Luka Modrić napravio jednako dobru karijeru i u drugim ligama?

'Ako je uspio u Engleskoj, onda bi, siguran sam, svuda uspio, u nekim bi mu ligama bilo i znatno lakše nego što mu je na Otoku, jer se, recimo, u Španjolskoj i u Italiji, igra toliko ne preskače. A brojni engleski klubovi nisu odustali od te filozofije igre i tada je najteže veznim igračima. Kada je Luka odlazio iz Dinama, skeptici su govorili da Engleska nije za njega zbog njegove slabije tjelesne građe. Ali, sve je to nadvladao i znao se nametnuti, pa je zapravo od toga što mu je trebalo biti hendikep, napravio svoju prednost! Onako omalen je brži, lakše izlazi iz dvoboja'.

Vaš Chelsea ga je želio dovesti, no na kraju je ipak ostao u Tottenhamu. Što bi Luka donio Chelsea?

'Mnogo toga! Vidljivo je, naime, da Chelsea treba osvježiti vezni red i Modrić je zapravo za nju idealan čovjek! Donio bi brzinu, ofenzivu, podigao bi igru na višu razinu, u to uopće nema sumnje'.

A zašto Luka igra bolje u svom klubu nego u našoj reprezentaciji?

'To je kompleksno pitanje i odgovor nije nimalo jednostavan. No, nije Luka jedini, recimo ono što Messi daje u Argentini nema veze s njegovim igrama u Barceloni! Pa moj primjer – uvijek sam u klubu na poziciji desnog veznog davao znatno više nego u reprezentaciji! Zašto? Ne znam... Možda je razlog u drukčijim navikama na terenu, drukčijim suigračima, koji ne moraju u klubu biti bolji od onih reprezentativnih, ali čovjek se navikne na neka kretanja i predviđa poteze klupskih suigrača s kojima je kudikamo više vremena nego s reprezentativnim', kaže Stanić i upozorava:

'Smatram da je naš veliki problem što od Modrića očekujemo da riješi baš svaku utakmicu! Luka je takav i takav, vrijedi toliko i toliko i zato sad mora sam odlučiti o pobjedniku! Ma nemojte! E, ne ide to baš tako u nogometu. Pustite ga, ljudi, rasteretimo Luku i onda ćemo dobiti ono najbolje od njega! I drugi naši igrači, koji također igraju u velikim klubovima, moraju preuzeti dio odgovornosti'.