LJUDI - RIBE

Ludilo, u plivanju se ruše svjetski rekordi

29.07.2012 u 21:53

Bionic
Reading

Na Olimpijske igre plivači i plivačice su došli u fenomenalnoj formi. I u nedjelju su padali svjetski rekordi

Američka plivačica Dana Vollmer osvojila je zlatnu medalju u utrci na 100 metara leptir, a pritom je oborila i svjetski rekord Šveđanke Sarah Sjöström.

Vollmer (24) je dvije dužine olimpijskog bazena otplivala u vremenu 55.98, gotovo sekundu brže od drugoplasirane Kineskinje Lu Ying (56.87).

Kineskinja je u 'foto-finišu' za dlaku završila ispred Australke Alicije Coutts koja je otplivala 100 metara u vremenu 56.94.

Recimo i da je na četvrtom mjestu završila bivša svjetska rekorderka Sjöström (57.17)

Južnoafrikanac Cameron van der Burgh novi je svjetski rekorder i olimpijski pobjednik u utrci na 100 metara prsno.
Van der Burgh (24) je vremenom 58.46 oborio svjetski rekord Australca Brentona Rickarda iz Rima 2009. godine (58.58), a slavio je ispred drugog Australca, Christiana Sprengera (26), koji je dvije dužine bazena otplivao u vremenu 58.93.

Brončana medalja otišla je u Sjedinjene Američke Države, točnije Brendanu Hansenu (30) koji je za Van der Burghom zaostao 1.03 sekunde.

Recimo i da je sada već bivši svjetski rekorder Rickard (28) utrku okončao na šestom mjestu s vremenom 59.87.

Francuska plivačka štafeta na 4x100 metara slobodno iznenadila je cijeli svijet kada je u nedjelju navečer uzela zlato ispred favoriziranih Amerikanaca koje su predvodili Michael Phelps i Ryan Lochte

Francuzi su u sastavu Amaury Leveaux, Fabien Gilot, Clement Lefert i Yannick Agnel 'ukrali' zlatnu medalju Sjedinjenim Američkim Državama koji su pomalo iznenađujuće uključili svoja dva najbolja plivača u štafetu – Phelpsa i Lochtea. Naime, obojicu je plivački savez SAD-a uvrstio u štafetu na dan utrke, iako nisu plivali na američkim trialsima.

Sve je izgledalo dobro za Amerikance do posljednje izmjene, točnije posljednjeg okreta. U bazenu je bio Lochte i pobjeda je praktički već bila u 'džepu'. Međutim, Francuz Agnel nije se složio s time, te je u nevjerojatnoj završnici nadoknadio zaostatak koji je imao za Lochteom i donio Francuzima zlato.

Francuska je osam duljina bazena otplivala u vremenu 3:09.93, a SAD je u konačnici zaostao 45 stotinki. Recimo i da je bronca pripala Rusima koji su iznenadili Australce u borbi za to treće mjesto. S vremenom 3:11.41 Rusija je za 22 stotinke nadmašila Australce.

Spomenimo i da je pola sata ranije zlato za Francusku, u disciplini 400 metara slobodno, osvojila Camille Muffat koja je olimpijskim rekordom, 4:01.45 bila brža od Amerikanke Allison Schmitt, te koja je u konačnici zaostala 32 stotinke. Bronca je 'ostala' u Britaniji, naime osvojila ju je Rebecca Adlington koja je za pobjednicom zaostala 1.56 i tako donijela svojoj zemlji drugu medalju na Igrama.