DOBIVA STIPENDIJU

Lucija zbog Rija seli u Virdžiniju

05.08.2011 u 18:05

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska sedmobojka, Lucija Cvitanović, odlazi na studij u SAD, a osim diplome cilj joj je nastup na Olimpijskim igrama 2016. u Brazilu

Lucija Cvitanović, sedmobojka Zagreb-Ulixa, atletikom se bavi 12 godina, još od drugog razreda osnovne škole. Joj, pomislio bi znatiželjnik, kakve li muke za mladu djevojku natjecati se u tolikim disciplinama. I to dva dana! Prvi dan sedmobojke trče 100 m prepone, skaču u vis, bacaju kuglu i trče 200 metara. Drugi dan skaču u dalj, bacaju koplje i trče 800 metara.

'Ma, kakvi', odmahuje glavom Lucija, 'treninzi su mnogo teži od natjecanja.'

Na nedavnom Europskom atletskom prvenstvu za mlade do 23 godine Lucija Cvitanović osvojila je 12. mjesto s novim hrvatskim i osobnim rekordom od 5.438 bodova. Vlastiti je državni rekord poboljšala za 33 boda.

'Da, postigla sam osobni rekord, makar sam loše trčala 200 metara', priznaje.

Stručnjaci ističu da će napredovati. Možda i do nastupa na olimpijskim igrama.

'To mi je i cilj, ali ne 2012. u Londonu, nego 2016. u Rio de Janeiru. Za dvije godine ponovno ću nastupiti na Europskom prvenstvu za mlade do 23 godine', najavljuje Lucija.

Veseli je natjecanje u sedmoboju.

'U sedmoboju je ljepše nego u ostalim atletskim disciplinama. Između nastupa se ne razilazimo nego boravimo u sobama za odmor, međusobno se družimo i podupiremo jedna drugu', otkriva Lucija.

Studira fizioterapiju, završila je prvu godinu a iduće četiri godine za fizioterapeuticu će se školovati u Americi, u Blacksburgu, u Virdžiniji. Wall Street Journal 2010. je Vriginiju Tech u Blacksburgu uvrstio među 25 učilišta s najkvalificiranijim diplomiranim studentima.

'Dobit ću stipendiju, već sam razgovarala s Hrvatima koji tamo studiraju, ali i s budućim trenerom', kaže Lucija.

Prekooceanskim odlaskom neće, međutim, iščeznuti iz hrvatske atletike.

'Ma, itekako ću se natjecati u Hrvatskoj. Zimi ću doći na mjesec dana, a ljeti na tri mjeseca', spokojno uzvraća mlađahna sedmobojka.

Trener Hrvoj Cik je na popisu osoba kojima je zahvalna za atletske dosege. Za te dosege zahvalna je, međutim, i maseru Mariju Dušaku i fizioterapeutu Zoranu Filipoviću.