ŠVEDSKA POBIJEDILA 3:1

Loše nam se piše ako je ovo bila 'generalka'

29.02.2012 u 22:20

Bionic
Reading

Švedska je nakon tri poraza od Hrvatske prekinula negativu seriju, slavivši usred Maksimira sa 3:1. No, svako zlo za neko dobro, jer izborniku Biliću je ukazala na mnoge nedostatke na kojima će morati poraditi, želi u Poljskoj i Ukrajini nešto napraviti. A sigurni smo da želi

Generalka za dvoboj s Ircima sasvim sigurno nije obećavajuća. Švedska je Biliću i igračima očitala lekciju, a to najbolje potvrđuje i veliki pljesak Zlatanu Ibrahimoviću malobrojne publike na zagrebačkom stadionu, koja je razočarana rezultatom počela odlazita sa stadiona već 15 minuta prije kraja dvoboja.

Nakon početnog ispitivanja snaga na sredini terena, prva ozbiljnija situacija na utakmici zbila se u sedmoj minuti. Srnin ubačaj prema Mandžukić gosti su gurnuli u korner a potom je glavom priliku zapucao Šimunić. Već u sljedećoj minuti Šveđani su skoro stigli u vodstvo jer Pletikosa se poigravao, nespretno je ispucao loptu koja se odbila od Elmandera ali nije uspjela ući u gol.

Najbolju ali i jedinu priliku u prvom dijelu, Hrvatska je imala u 11. minuti no Srnin slobodnjak sigurno je zaustavio Isaksson, a unatoč terenskoj inicijativi naših ta bi napadačka jalovost trebala zabrinuti izbornika Bilića.

Gosti su u 12. minuti stigli do vodstva. Istina, poigrao se protivnik rukom, ali Pletikosa je sporo reagirao pa je prekršajem zaustavio Elma što je Ibrahimović kaznio udarcem s 'bijele točke'.
Nešto više prijetnji po gol Isakssona počele su stizati kada je Rakitić postao agilniji po lijevoj strani, ali uočljivije su bile greške naših – Dujmovića i Modrića.

A kad već nisu mogli zabiti naši, napravili su to Šveđani. I to u vlastitu mrežu. Stigao je centaršut na rub 16-erca, a Jonas Olsson glavom je prebacio svog vratara i Hrvatska je ni kriva ni dužna u 44. minuti izjednačila na 1:1.

Na početku drugog dijela Bilić je napravio tri promjene (ušli su Kranjčar, Da Silva i Jelavić, ali dok su naši preslagivali 'kockice', Šveđani su nakon 50-tak sekundi odigrali dupli pas, kojeg je Sebastian Larsson pospremio iza Pletikose za 1:2. S novim igračima Hrvatska je zaigrala nešto bolje, a najraspoloženiji definitivno je bio Ivan Rakitić. U 58. minuti zapucao je iz voleja s 18 metara ali Isaksson je obranio, a još jednu priliku u istoj minuti zapucao je Schildenfeld.

Najeksponiraniji igrač Švedske Zlatan Ibrahimović, koji je igrao 's pola gasa', još je jednom pokazao svoju genijalnost, asistiravši Sebastianu Larssonu u 69. minuti nakon čega je Švedska imala uvjerljivih 1:3. Revoltirani rezultatom, ali i cjelokupnim stanjem u i oko hrvatskog nogometa, s tribina se sve češće čulo 'HNS pederi, nogomet ste sjeb…',a igra je polako počela padati u drugi plan jer izbornici su posezali za izmjenama.

Dodatnu brigu našima zadao je i Vedran Ćorluka, koji je zbog ozljede zadnje lože morao bti zamijenjen još u prvom dijelu. Kao da poraz nije bio dovoljan.

Prijateljske reprezentacije
Hrvatska 1 3 Švedska
Strijelci
0:1 Z. Ibrahimović (11m, 13') 1:1 J. Olsson (ag, 44')
1:2 S. Larsson (46') 1:3 S. Larsson (69')
Sastavi
S. Pletikosa
J. Šimunić
V. Čorluka (29' D. Pranjić)
G. Schildenfeld
D. Vida (67' I. Perisic)
D. Srna
I. Rakitić
L. Modrić (72' O. Vukojević)
A. Yusupov (47' N. Jelavic)
I. Olić (46' N. Kranjčar)
M. Mandžukić (46' E. Da Silva)
A. Isaksson
O. Mellberg
J. Olsson
A. Granqvist
M. Olsson
A. Svensson (54' S. Holmen)
K. Kallstrom (50' P. Wernbloom)
R. Elm (46' S. Larsson)
Z. Ibrahimović (84' T. Hysen)
J. Elmander (46' M. Antonsson)
O. Toivonen (74' E. Bajrami)
Žuti kartoni
D. Vida 35'
M. Mandžukić 37'
J. Šimunić 82'