ht prva liga

'Lokosi' stižu na Poljudu, Rudeš protiv Osijeka traži bodove spasa

07.04.2018 u 15:37

Bionic
Reading

Danas se igraju dvije utakmice 28. kola Hrvatski Telekom Prve lige. Od 17 sati Rudeš će ugostiti Osijek (Arenasport 3), dok na Poljudu od 19 sati (Arenasport 3) igraju Hajduk i Lokomotiva...

Hajduk je nakon izborenog plasmana u finale Kupa u prvenstvenim derbijima podijelio bodove s Osijekom i Rijekom, te je zadržao drugu poziciju na prvenstvenoj tablici s osam bodova zaostatka za vodećim Dinamom. Cilj Hajduka je da se taj zaostatak za mrskim rivalom iz Zagreba smanji u nadolazećim utakmicama s Lokomotivom, Interom i Cibalijom, pa da derbi s Dinamom koji će se odigrati za dva tjedna na Poljudu otvori mogućnost lova na titulu prvaka.

Kopić zna da protiv Lokomotive neće lako doći do bodova.

'U nekoliko sam navrata već spomenuo da je to ekipa koja ima veliki potencijal u svojim redovima i koja je u nekim utakmicama to i pokazala. Stjecajem okolnosti imaju lošiji bodovni učinak i svjestan sam da će se na Poljud doći prezentirati u što boljem svjetlu. Na nama je da iskontroliramo utakmicu, s pravim reakcijama prema naprijed i po izgubljenoj lopti, te da odvedemo utakmicu prema pobjedi', kaže trener Hajduka.

Zbog suspenzija Kopić protiv Lokomotive neće moći koristiti kapetana i važnog braniča Nižića, te napadača Saida, a problema s ozljedama imaju branič Carbonieri i iskusni napadač Almeida, a pod znakom upitnika su nastupi rekovalescenata Tudora i Memolle.

Lokomotiva je u nastavak sezone ušla s novim trenerom Tomićem, no on nije uspio izboriti silno željeno finale Kupa budući da je njegovu momčad u Kranjčevićevoj iz natjecanja izbacio Hajduk boljim izvođenjem jedanaesteraca. Nakon tog iscrpljujućeg susreta Lokomotiva je ostala bez bodova protiv Intera iako je vodila, te je proteklog tjedna podijelila bodove sa Cibalijom i Osijekom. Povela je Lokomotiva protiv Osijeka golom Majera direktno udarcem iz kuta, no Osijek je brzo uspio vratiti rezultatsku izjednačenost.

  • +4
Lokomotiva - Hajduk, poludinale Kupa, 13. 3. 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomić nije bio razočaran podjelom bodova s Osijekom.

'Generalno sam zadovoljan. Bili smo kompaktni i u fazi napada i u tranzicijama, zabili smo gol izravno iz kornera. Međutim, kako je kolegu Zekića iznervirao gol iz kornera, tako je i mene iznervirao primljeni gol iz auta u 45.minuti. Drugo smo poluvrijeme dobro igrali, imali smo svojih šansi, međutim treba biti realan i reći kako je i Osijek imao svoje prilike. Ja s ovim bodom protiv Osijeka moram biti zadovoljan', iskren je trener 'lokosa' koji je svjestan koliko je gostovanje na Poljudu teško i izazovno:

'Bolje igramo nego što uzimamo bodove, bodovi nam ne prate prikazanu igru. U zadnja smo dva nastupa uzeli samo dva umjesto šest bodova. Osijek smo nadigrali, ali uvijek nam nešto fali. S Lokomotivom na Poljud dolazimo sa spoznajom da smo u kupu bili ravnopravni od 46. do 120. minute i da smo bili blizu ulaska u finale. Moglo je sve otići i na našu stranu, a penali kasnije, to je lutrija. Revanš? Imamo se pravo nadati, to bi bila velika stvar. Skupo ćemo prodati kožu, to sigurno. I najvažnije je da ne bude repova, već da sve bude fair i korektno.'

Požalio se Tomić prije utakmice s Hajdukom na probleme s izostancima. Gostovanje na Poljudu propustiti će ozlijeđeni prvi vratar Šemper kojeg u posljednje vrijeme mijenja Hendija, braniči Oluić, te veznjaci Havojić, Chago i Ivanušec, a u konkurenciji za nastup neće biti ni braniča Karačića koji je ozlijeđen.

Napomenimo kako je prije tri tjedna Hajduk tek nakon jedanaesteraca u polufinalu Kupa svladao Lokomotivu, a 'lokosi' su na posljednjem gostovanju na Poljudu (29. rujna 2017.) s Hajdukom odigrali 2:2.

Drugi susret danas igraju Rudeš i Osijek.

Rudeš trenutno vodi treći ovosezonski trener Jose Manuel Aira koji je ponovno oživio nade da se klub neće samo jednu sezonu zadržati u najjačem rangu hrvatskog nogometa. U prošlom je kolu Rudeš stigao do iznimno vrijedne pobjede nad Istrom i to dramatičnim preokretom u samoj završnici utakmice. Povela je Istra sredinom prvog poluvremena golom Mateia, no u nastavku je Entrena izjednačio nakon lijepe akcije Kamenara, da bi u drugoj minuti sudačke nadoknade Miljanić pogodio za preokret i tri vrijedna boda Rudeša.

Jose Manuel Aira optimističan je pred utakmicom s Osijekom.

'Stvarno se radujemo subotnjoj utakmici jer igramo protiv jednog od četiri najveća tima u ligi i biti će to odlična utakmica za igrati. Ovaj tjedan je bio jako pozitivan, igrači žele nastaviti s onim što smo postigli u posljednjoj utakmici protiv Istre. Probati ćemo vidjeti jesmo li sposobni nositi se s dobrim timom kakav je Osijek. Želimo pokušati nastaviti uzimati bodove i boriti se za ostanak u prvoj ligi', kaže strateg Rudeša.

Osijek šest utakmica u nizu ne zna za poraz, no Zekić ne može biti pretjerano oduševljen činjenicom da je njegova momčad u tom periodu osvojila samo po bod protiv Cibalije, Intera i Lokomotive. Dobar dojam Osijek ostavlja protiv najjačih suparnika u ligi, no Zekićeva momčad previše je puta pogriješila kada je bila veliki favorit da bi se uključila u željenu utrku za naslovom prvaka. Uostalom, Osijek je upisao tek jednu pobjedu u dosadašnje tri utakmice protiv fenjeraša Rudeša.

  • +5
Rudeš - Osijek, 10. kolo HT Prve lige, 2017/18. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Zekić protiv Rudeša želi vidjeti napredak u igri Osijeka.

'Važna je trka bez lopte, brže otvaranje prostora, te kombinatorika. Bitno je i na terenu preuzeti više rizika nego što je to bilo u susretu s Lokomotivom. Tada to nismo učinili na vrijeme pa je izostao i priželjkivani rezultat. Sada bi trebalo biti bolje. Rudeš ima svoju borbu, njima je svaka utakmica kvalifikacijska. Osvojili su osam bodova u proljetnom dijelu sezone i uopće ne igraju loše. Drugačije su posloženi nakon što su promijenili trenera, mijenjao se i sustav u kojem igraju. Podsjećam da smo samo jednu od tri dosadašnje međusobne utakmice odigrali na način koji zadovoljava i nas i naše ambicije. Nadam se da će ovo biti drugi takav susret, poput onoga s početka prosinca u Gradskom vrtu', uvjeren je trener Osijeka.

Najavio je Zekić određene promjene u početnom sastavu Osijeka budući da nije bio zadovoljan viđenim protiv Lokomotive. Vratio je Zekić nestašnog Bočkaja u konkurenciju za nastup, novih problema s ozlijedama nema, no susret protiv Rudeša zbog suspenzije će morati propustiti standardni prvotimac Mudražija.