spektakl na old traffordu

Liverpool nikad nije bio ovakav favorit uoči derbija s ManUtdom, pa se Klopp narugao: Kažu da smo im savršeni suparnik

20.10.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Ove nedjelje od 17.30 sati na Old Traffordu igra se jedan od najvećih nogometnih svjetskih derbija, a snage će odmjeriti Manchester United i Liverpool. 'Redsi' u susjedstvo dolaze sa stopostotnim nizom od osam prvenstvenih pobjeda, dok su 'vragovi' posljednju prvenstvenu pobjedu upisali prije više od mjesec dana. S toga nije ni čudno da mnogi pišu kako je ovo treneru Solskjaeru utakmica 'biti ili ne biti'

Mučno prolaze tjedni u režiji nogometaša Manchester Uniteda koji je daleko od bilo kakvih zbivanja u vrhu ljestvice Premier lige. Tek je dvanaesti United s omjerom 2-3-3, a jedine dvije pobjede Manchester United je ostvario na svom Old Traffordu gdje je pobijedio jake suparnike (Chelsea 4-0 i Leicester 1-0).

Nedjeljni najveći derbi je ipak razina ili dvije više od svega dosad. Na Old Trafford dolazi najveći sportski rival Liverpool koji za razliku od Uniteda uživa u sjajnoj i bezgrešnoj sezoni bez poraza (8-0-0).

Nije samo ove sezone Manchester United podređen u odnosu na Liverpool i mnoge druge klubove. Bio je takav i zadnjih sezona, ali moramo naglasiti da dominira u međusobnim dvobojima protiv Liverpoola. Ostvario je United čak 5-4-1 u zadnjih deset ligaških duela protiv Liverpoola, a jedino je izgubio prošle sezone na Anfieldu (1-3).

Dobra je vijest za Manchester United i da nije izgubio na Old Traffordu općenito u 17/20 zadnjih duela, ali je jako loše što je dobio samo jednu od sedam posljednjih prvenstvenih utakmica.

No, zanemarimo li bilo kakve brojke činjenica je da nekoliko godina United prezentira loš i neuvjerljiv nogomet. Takav je i ove sezone, a ogroman trenutačno minus su ozljede. Novi na popisu ozlijeđenih je vratar De Gea. Neće igrati ni Pogba, a brojni igrači su dvojbeni i nedovoljni spremni (Wan-Bissaka, Martial, Lingard, Shaw…).

'Nikada nisam sumnjao u vlastite mogućnosti, a nisam sumnjao nikada ni u dečke koje imam u svlačionici. Znam da će nas samo pozitivni rezultati, pobjede i prave predstave gurnuti prema naprijed, ali ponavljam da neke stvari jednostavno ne mogu doći preko noći. Da samo znate kako se mi trudimo na svakom treningu,' zavapio je pomalo trener Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer.

I dalje se čeka prva Liverpoolova ligaška utakmica bez pobjede. Zasad aktualni engleski doprvak ima 8-0-0, a najbliže je prekidu serije bio Leicester koji je u prošlom kolu, sve do 95. minute, držao na Anfieldu 1:1, ali je tada primio gol iz jedanaesterca.

Kombinirano s prošlosezonskih devet posljednjih pobjeda u nizu Liverpool ukupno ima 17-0-0 u prvenstvu, a ove sezone već je dobio jedan gostujući derbi (kod Chelseaja 2-1).

Premda u usporedbi s Unitedom ima daleko bolje dosege posljednjih sezona u Premier ligi u međusobnim utakmicama na Old Traffordu Liverpool ne dominira. Posljednji je put na tom gostovanju slavio 2014. godine (3:0). Nakon toga su na ovom stadionu igrali pet puta i Liverpool ima 0-2-3. Prošle sezone dvoboj je završio bez pogodaka.

'Da, čuo sam kako su u Unitedu rekli da smo im mi u ovom trenutku savršeni suparnik. Zanimljivo, ne znam zašto. Iskreno, s obzirom na to kako dobro igramo ne vjerujem da baš postoji mnogo klubova koji vole igrati protiv nas. Možda je United jedini,' šaljivo je govorio uoči susreta Jürgen Klopp, trener Liverpoola.

Nakon duže pauze mogao bi se na teren vratiti prvi vratar Allison. Posebnih problema u vodećem klubu Premier lige nema. Lakše ozlijeđeni Salah i Matip mogli bi nastupiti.