I HRVATSKA U ELITI

Lisa Stublić završila maraton, zlato Gelani

05.08.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti Hrvatska je imala ateltičarku na startu olimpijskog maratona. Lisa Stublić stigla je u cilj kao 52. dok je zlato otišlo Etiopljanki Gelani

Lisi je ovo bio tek četvrti maraton u životu i nije uspjela srušiti svoj osobni (i nacionalni) rekord koji i dalje iznosi 2.30.45. Krenula je staloženo i onda se povela za ubrzanjem ritma što joj je sredinom utrke donijelo odlična prolazna vremena.

Nakon 20 kilometara Lisa Stublić bila je šesta, na sredini utrke deveta, s kontinuiranim priključkom od samo sekunde zaostatka za vodećom. Vrijeme je bilo promjenjivo, ništa neobično za London, i Lisa je izgubila bitku sa svojim ritmom. Nakon 25. kilometra morala je usporiti, što je dovelo do povećanja zaostatka, no rasporedila je snagu i uspjela doći do cilja s rezultatom 2 sata 34 minute i 3 sekunde.

To joj je donijelo 52. mjesto i zaostatak +10.56 za Etiopljankom Tiki Gelano koja je vukla vodeću skupinu i onda u završnici pojačala ritam i fenomenalnom završnicom razoružala Kenijku Priscah Jeptoo koja je također pojačala na kraju. Bronca odlazi u Rusiju zahvaljujući Tatjani Petrovoj.

Priča Lise Stublić već je relativno poznata, no vrijedi ponoviti najzanimljivije dijelove, s obzirom na to da je riječ o sportašici koja je Hrvatsku upisala na listu sudionika u disciplini koja je simbol olimpizma. Rođena je u SAD-u gdje se trčanjem počela baviti kako bi zaradila školarinu. Prvenstveno je umjetnica, trči gotovo iz hobija, a tek je prije dvije godine u Berlinu prvi put istrčala maraton. Hrvatska je rekorderka, osim u maratonu, u disciplinama 3000 prepone i 5000 metara, a čak dva od četiri maratona istrčala je na velikim natjecanjima, SP u Daeguu i olimpijskom u Londonu. Tek joj je 28 godina i još ima otvorenu priliku za dodatni napredak. No već je danas napravila sve što jedna sportska entuzijastica može očekivati.