NAKON OSAM GODINA

Lino Červar više nije hrvatski izbornik

29.07.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Nakon što je osam godina vodio hrvatsku rukometnu reprezentaciju i osvojio šest medalja na velikim natjecanjima Lino Červar napušta hrvatsko kormilo

Vodstvo Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) i Červar posljednjih su mjeseci pregovarali oko produženja ugovora i nastavka suradnje, no nisu uspjeli postići dogovor. Červar je odlazak s hrvatskog kormila obrazložio obvezama u makedonskom Metalurgu kojeg vodi od prošle godine.

Červar je ostavku ponudio i tijekom Europskog prvenstva u Austriji početkom ove godine, no ubrzo se predomislio. Međutim, čini se kako ovoga puta misli ozbiljno. To je potvrdila i izvanredna novinska konferencija koju je vodstvo HRS-a imalo u 17 sati.

Izbornik Červar nije se niti pojavio na konferenciji, ali je zato novinarima podijeljeno priopćenje s njegovim potpisom u kojem bivši izbornik obrazlaže razloge napuštanja reprezentacije.

'Zbog klupskih obveza i Ugovora koje imam s makedonskim klubom RK Metalurg nisam u mogućnosti i nadalje ispunjavati sve zadatke prema zacrtanom programu Hrvatske muške rukometne reprezentacije... Zato što nisam u stanju biti dva i pol mjeseca uz reprezentaciju prepun emocija i osjećaja tuge, ali iponosa odlazim s izborničkog mjesta', stoji u priopćenju.

Predsjednik HRS-a izjavio je kako se HRS nadao potpisivanju novoga ugovora s Červarom do kraja Olimpijskih igara u Londonu 2012.

'Ali, svemu lijepom dođe kraj, Červar nas je zadužio svojim rezultatima i njegov odlazak je veliki gubitak za nas', izjavio je Šola.

'Postojala je varijanta prema kojoj bi Červar vodio reprezentaciju samo tijekom Svjetskog prvenstva u Švedskoj u siječnju sljedeće godine, ali mi smo preozbiljni da bismo pristali na takvo polovično rješenje', dodao je Šola.

Červar je reprezentaciju preuzeo 2002. godine, a pod njegovim vodstvom osvojeno je šest medalja na velikim natjecanjima što će biti teško ponoviti. U Červarovoj riznici su zlato sa Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine, zlato sa SP-a u Potugalu 2003. godine, dva druga mjesta na svjetskim prvenstvima 2005. u Tunisu i 2009. u Hrvatskoj, te dva druga mjesta na europskim prvenstvima 2008. u Norveškoj i 2010. u Austriji.

Predsjednik Šola kazao je kako će o novom izborniku odlučiti Upravni odbor HRS-a, a kako bi njegovo ime trebalo biti poznato do 15. kolovoza.