Logo (1)

Ponosan na sve

Lino Červar dirljivim se riječima oprostio od hrvatske reprezentacije i otkrio kome posvećuje ovu medalju

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija nakon četiri godine opet se okitila medaljom na europskim prvenstvima, s time što je ovog puta i otišla na stepnicu više, jer 2016. godine pod vodstvom Željka Babića Hrvatska je uzela broncu. Sada je Lino Červar sa svojim igračima stigao do srebra, jer zlato su pobjedom 22:20 osvojili Španjolci

U finalu europskog rukometnog prvenstva u Stockholmu hrvatska reprezentacija je izgubila od Španjolske 20:22 (11:12) upisavši treći poraz u finalima europskih prvenstava.

U borbi vidno umornih ratnika, u kojoj se zadnjih 20 minuta više stajalo na terenu nego trčalo, Španjolci su ipak imali više snage i sreće, a na igri Hrvatske se itekako osjetilo umor nakon šokantnog polufinala s Norveškom.

Hrvatska je stigla vodstvo Španjolske od četiri gola razlike, u 54. minuti je i povela, ali više nije bilo snage za preokret i jedino zlato koje nedostaje.

'U toj rovovskoj borbi, koju smo vodili, oni su imali više širine i iskustva, a mi smo imali problema. Nije nam igrao Cindrić, vanjski igrači nisu bili baš jako raspoloženi, bilo je teško protiv njihove čvrste obrane. Na kraju smo pokleknuli u zadnjih četiri, pet minuta. Ali ne mogu ništa reći, nego čestitati igračima za sve ove odlične utakmice koje smo odigrali, kako smo došli do finala. Šteta je za ovaj poraz, ali moramo se pomiriti s time, te biti zadovoljni i sretni s onim što smo napravili', rekao je Lino Červar sa srebrnom medaljom oko vrata.

  • +45
EP u rukometu, finale, Španjolska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Červar je ponosan na svoje igrače.

'Jesam, što se toga tiče, stvarno smo krvavo zaradili ovo finale. Borili smo se. Prisjetiti se samo utakmica koje smo odigrali. Mogu im samo čestitati, ništa im ne zamjeram. Za zlato je trebalo malo više širine. No, Španjolci su iskusni igrači, koji znaju držati loptu, dugo su napadali, golman im se probudio u jednom trenutku, spriječili su naših nekoliko vrlo velikih šansi. Nismo izdržali do kraja. Bilo je 18:18 (op.a a zabio je Stepančić i za 19:18), ali u zadnjih pet minuta smo pali. Ali ponosni se vraćamo kući'.

Prije ovog EP-a Červar je najavljivao da je to zadnja prilika za lov na to jedino zlato koje Hrvatskoj nedostaje.

'U životu ne možeš sve dobiti. Znači, moraš se zadovoljiti onim što imaš. Uzevši u obzir sveukupnu moju karijeru, i sve te medalje koje sam osvojio, ja sam zahvalan. ne mogu se ništa žaliti. S ponosom mogu gledati svoju cijelu karijeru. zahvalan sam i ponosan svim hrvatskim igračima koje sam vodio, zahvalan i svima oko mene, mojim pomoćnicima, logistici. To su sve divni ljudi i igrači. Stvarno, nemam si što predbaciti. Zadovoljan sam karijerom. Naravno, više neću voditi ekipu niti na europskom prvenstvu, niti na svjetskom. Znači, s time sam ss oprostio, ali opet sam zahvalan na borbi, požrtvovnosti, htijenju, a danas očito nismo bili dovoljno regenerirani, nismo imali dovoljno te siline, ali skidam im kapu, dali su sve od sebe i s ponosom idemo kući', znakovita je izjava, s time da vođenje reprezentacije na olimpijskim igrama Lino Červar nije spomenuo.

Za kraj, Červar je rekao kome posvećuje ovu medalju.

'Posvećujem ih svojoj obitelji, supruzi, djeci, unučadi. Sretan sam i ne žalim za ničim'.

Červar je protiv Španjoske vodio reprezentaciju Hrvatske u svom sedmom velikom finalu osvojivši peto srebro uz dva zlata.

Prvo zlato osvojio je 2003. na svjetskom prvenstvu u Portugalu protiv Njemačke, a godinu dana kasnije i olimpijsko zlato u Ateni ponovo protiv Njemačke.

'Mago di Umago' ima i pet drugih mjesta - dva sa svjetskih (2005, 2009) i tri s europskih prvenstava (2008, 2010, 2020).

Červar ima i tri medalje s Mediteranskih igara. Na hrvatskoj klupi je osvojio zlato u Tarragoni (2018) i srebro u Almeriji (2005), dok je kao izbornik talijanske reprezentacije osvojio srebro u Bariju 1997.

  • +13
Stockholm: Rukometaši Hrvatske nakon borbe u finalu okrunjeni srebrnim medaljama Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski izbornik je bio korak do ulaska u povijest, naime samo su dva stručnjaka osvojila olimpijsko, svjetsko i europsko zlato - Rus Vladimir Maksimov i Francuz Claude Onesta.

Francuski stručnjak je osvojio dva olimpijska zlata (2008,  2012.), tri puta je bio svjetski prvak (2009, 2011, 2015), a tri puta se uspio na krovu Europe (2006, 2010, 2014). Onesta ima i olimpijsko srebro (2016), dvije svjetske bronce i jednu europsku broncu.

Rus Maksimov je na klupi "Zbornaje" osvojio olimpijsko zlato (2000), dva svjetska zlata (1993, 1997) i prvo mjesto na EP-u 1996.

Lino ima olimpijsko i svjetsko zlato, no nažalost nikada nije slavio na europskim prvenstvima.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal