KLADITE SE PAMETNO

Lietuvos s novim trenerom sprema zamku Barceloni

18.10.2012 u 14:33

Bionic
Reading

U drugom kolu Eurolige litavski Lietuvos Rytas na svom parketu dočekuje Barcelonu. Dok je katalonski sastav u zamahu, domaćini se nadaju da će novi trener donijeti novi dašak kvalitete

Nije dobro momčad iz Vilniusa otvorila ovu sezonu i zato je prvi platio trener Aleksandar Džikić. Ironija je da je srpski strateg otišao nakon vjerojatno najbolje predstave njegove momčadi ove sezone. U prvom kolu Eurolige Lietuvos Rytas je gostovao u Moskvi kod CSKA i pružio jako dobar otpor snažnim protivnicima. Možemo čak reći da su bili i blizu pobjede, ali je u završnici presudila veća individualna kvaliteta Moskovljana.

'Vrlo dobra utakmica za ovaj dio sezone. Bili smo blizu, na jednu ili dvije lopte od pobjede. Ponosan sam na svoje momke kako su se postavili protiv vrlo snažnog protivnika', rekao je poslije utakmice Džikić

Na kormilo momčadi došao je relativno mladi Darius Maskoliunas, koji je zadnji angažman imao u Žalgirisu.

'Morat ćemo nešto mijenjati, u to nema sumnje, samo morate nam dati malo vremena, jer to ne ide preko noći. Bit će ostati ista, ali će biti razlike u detaljima', rekao je u svom prvom obraćanju novi trener.

I nešto se promijenilo. U ponedjeljak su u VTB ligi dočekali Samaru. Prvo poluvrijeme bilo je standardno loše, ali su iz svlačionice izašli puno odlučniji. Ostavili su Ruse na samo 26 poena u prvom dijelu i preokrenuli zaostatak.

'Promijenili smo par sitnica, ali moramo biti pažljivi. Otvoreno govoreći, ovo nisu igrači najviše klase da bi odmah mogli prihvatiti potpuno nove taktičke postavke. U poluvremenu sam im objasnio da su profesionalci i da je njihov posao igrati obranu', komentirao je utakmicu Maskoliunas.

Tako će momčad iz Vilniusa ipak u pozitivnijoj atmosferi dočekati dvostruke europske prvake.

'Dolazi nam jedna od najjačih momčadi natjecanja, koja uvijek ima najviše ciljeve. Mi ćemo dati svoj maksimum da dođemo do pozitivnog rezultata, a nadam se velikoj podršci i naše publike. Pogledao sam nekoliko utakmice Barcelone i nadam se da ću im uspjeti postaviti par zamki, ali raspored je zgusnut i nismo imali previše vremena za pripremu', rekao je uoči dvoboja litvanski trener.

Dvoboj sa Samarom propustio je Dejan Ivanov koji je upitan i večeras.

Barcelona polako hvata ritam. Uvodni porazi su je uozbiljili, a pobjeda protiv Dallas (bez Nowitzkog) donijela potrebno samopouzdanje. Vraća se pomalo i Navarro i uskoro bi opet trebali gledati onaj poznati, moćni Pascualov stroj.

Prošli utorak su sredili Dallas, pa protiv Bamberga dobili 12, mada je trebalo biti 25, da nije bilo napadačkog black-outa u zadnjoj četvrtini. Tjedan su završili sa +19 kontra Murcije. Jasikevičius je bio u sastavu umjesto Wallacea, Navarro je dobio skoro 23 minute što svakako može radovati trenera Katalonaca, unatoč 1/6 šutu za tri poena.

Petorka na startu je bila Huertas, Ingles, Mickeal, Lorbek i Tomić. Hrvatskom centru sjajno odgovara igrati u paru s Lorbekom i Tomić se nameće kao veliko pojačanje Barcelone. Bambergu je zabio 12, Murciji 14 poena uz 6 skokova i 4 asista. U strijelce se upisalo 11 od 12 igrača, samo je Sada ostao bez poena.

'Danas će biti teško, kao i uvijek u gostima u Euroligi. Ostim toga idemo u Litvu gdje će sigurno biti puno ljudi i dobra atmosfera', najavljuje Šaras Jasikevičius meč protiv svog prvog kluba u karijeri:

'Moramo odraditi naš posao.'

Rekao je par riječi i o Litavcima...

'Nemaju strijelca koji zabija 20 svaku utakmicu. Igraju timsku košarku, imaju dobar protok lopte i moramo svi biti oprezni.'

Trener Pascual je stavio možda i veću važnost utakmici nego možda stvarno jest:

'U prvom dijelu imamo dvije u gostima i tri doma, nakon pobjede protiv Bamberga ovo može biti ključna utakmica u regularnom dijelu. Pobjeda nam može puno pomoći u našim ciljevima. Važno je da ostanemo i u dobrom ritmu nakon posljednjih pobjeda. Zbog atmosfere u Siemens Areni i potencijala njihove bekovske linije moramo biti oprezni.'

Prognoza

Barcelona je vezala pobjede protiv Dallasa, Bamberga, Murcije, Navarro igra sve više, momčad je kompletna, a trener Pascual ovo gostovanje označio jednim od najvažnijih u prvom dijelu Eurolige. Dovoljno za pravu Barcu, maksimalno motiviranu protiv neuvjerljivog Rytasa koji je prije neki dan gubio 35:18 od Krilje na svom parketu i koji ničime nije uvjerio da može ozbiljnije zaprijetiti Barceloni.

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.